Protecția mediuluiȘtiri

Monitorizare ONG asupra pădurilor deținute de IKEA în România: ce nereguli s-au descoperit

Agent Green, organizația non-guvernamentală (ONG) din domeniul protecției mediului, a realizat o monitorizare a situației pădurilor deține în România a companiei Ikea. Reamintim că Ikea este unul dintre cei mai importanți proprietari de păduri din țara noastră.

Raportul ONG-ului a fost publicat joi, 26 august, și a fost prezentat și presei din Austria la Viena, unde IKEA a deschis un nou magazin la Westbahnhof, inaugurare la care sunt așteptați 2.000 de cumpărători.

IKEA deține aproximativ 50.000 de hectare de pădure în România

„Modul grotesc în care IKEA se preface că este sustenabilă prin noul său magazin din Viena este exemplul perfect care ilustrează cum corporațiile multinaționale încearcă să își acopere crimele din lanțul de producție prin spălarea imaginii. Sursa ilegală a lemnului a fost documentată în repetate rânduri, cu exemple clare din Siberia, Ucraina și România”, a declarat purtător de cuvânt Lieferkettengesetz, Austria, Veronica BOHRN MENA.

Raportul asupra degradării deliberate a pădurilor seculare din România evidențiază probleme sistemice de management forestier în ceea ce privește mai multe păduri din România care sunt deținute de compania suedeză.

O parte dintre aceste suprafețe forestiere sunt înregistrate ca arii protejate

Pe parcursul ultimilor doi ani, investigatorii Agent Green au documentat în detaliu mai multe încălcări care au un impact negativ asupra habitatelor locale. O parte dintre aceste suprafețe forestiere deținute de IKEA sunt înregistrate ca arii protejate ca urmare a importanței lor pentru protejarea faunei.

”În investigațiile anterioare am arătat cum lemnul tăiat din păduri virgine ale Statului român din munții Țarcu ajung în mobila IKEA din întreaga lume după ce erau tăiate de o firmă locală, transformate în plăci la fabrica din Kronospan din Sebeș și asamblate în mobilă în fabrica Ecolor din Cluj. Astăzi arătăm că nici măcar în propriile păduri IKEA nu are mai multă grijă. Este la fel de ipocrită, discrepanța între promisiuni și realitate fiind de-a dreptul cinică, iar afacerea companiei una opacă”, a declarat președintele Agent Green, Gabriel Păun.

Concluzia

În baza dovezilor colectate, Agent Green poate să concluzioneze că IKEA se angajează în practici forestiere care presupun exigențe minime de la angajații și subcontractanții societății care își desfășoară activitatea pe terenurile societății, aducând astfel prejudicii mediului, comunităților și ariilor naturale protejate.

O parte dintre aceste acte de distrugere sunt comise în interiorul sau în apropierea unor situri Natura 2000 desemnate de UE care ar trebui să fie protejate în temeiul directivelor UE.

Studiu de caz: Pădurea Valea Neagră

Este și cazul pădurii Valea Neagră care a fost rasă în imediata vecinătate a satului Târâtu, județul Vrancea și a ariei protejate Natura 2000, o zonă unde alunecările de teren fac ravagii și exploatările IKEA riscă să izoleze complet această comunitate care este legată de restul lumii de un singur drum.

Tăierile au fost realizate fără să existe amenajament silvic aprobat și fără studiu de evaluare a impactului asupra mediului.

În plus, organizația cere IKEA să pună în aplicare standardele pe care pretinde că le respectă și să își schimbe strategia forestieră pentru siturile protejate Natura 2000. În calitate de administrator al unora dintre ultimele păduri seculare din România, societatea ar trebui să pună pe primul loc protecția speciilor și a habitatelor, în detrimentul intereselor sale economice și a exploatării forestiere. În plus, IKEA ar trebui să recunoască faptul că tăierile etichetate ca fiind progresive reprezintă de fapt tăieri rase.