• Despre Ecointeligența
 • Politica de confidențialitate
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Contact
 • ecointeligenta.ro
 • Protecția mediului
 • Schimbări climatice
 • Energie
 • Deșeuri & reciclare
 • Autorități publice
 • Companii
 • Editorial
 • CĂUTARE
 • Omenirea trăiește ”pe datorie”. Resursele generate de Pământ pentru anul în curs – epuizate!

  Angelica Lefter Angelica Lefter -

  Omenirea trăiește pe datorie începând de mâine, joi – 29 iulie 2021, deoarece resursele naturale generate de Pământ pentru anul în curs au fost epuizate. Cu alte cuvinte, din data de 29 iulie, începem să consumăm din resursele generate de Pământ pentru anul 2022.

  Cu aproape o jumătate de an rămas, ne-am consumat, la nivel global, cota de resurse naturale ale Pământului pentru anul 2021, arată World Wide Fund for Nature (WWF) într-un comunicat transmis ECOINTELIGENȚA.RO.

  ”Am terminat resursele naturale generate de Pământ într-un an la fel de devreme ca în 2019, pe 29 iulie, după ce viteza consumului scăzuse în 2020 din cauza blocajelor provocate de pandemia de coronavirus. În fiecare an, Earth Overshoot Day (EOD – Ziua Suprasolicitării Pământului) marchează data la care omenirea a folosit toate resursele naturale pe care Pământul le regenerează pe parcursul întregului an. În prezent, omenirea folosește cu 74% mai mult decât ceea ce pot regenera ecosistemele planetei – sau „1,7 planete”. De la EOD și până la sfârșitul anului, omenirea funcționează în regim de deficit ecologic. Factorii determinanți notabili sunt creșterea cu 6,6% a amprentei de carbon în 2021 față de anul trecut, precum și scăderea cu 0,5% a biocapacității forestiere globale, cauzată în mare parte de defrișările din Amazon. Numai în Brazilia, 1,1 milioane de hectare au fost pierdute în 2020, iar estimările pentru 2021 indică o creștere de până la 43% de la an, la an a defrișărilor”, potrivit informării World Wide Fund for Nature.

  Cu toate eforturile, nicio țară europeană nu funcționează la nivel sustenabil, însă amprenta de carbon a transporturilor se menține sub cotele anteriare pandemiei de Covid-19, mai arată World Wide Fund for Nature.

  Care sunt datele pentru Europa Centrală și de Est

  În ciuda unor mari diferențe între țările europene, niciuna dintre ele nu funcționează la un nivel sustenabil. În 2021, amprenta de carbon a transporturilor rămâne mai mică decât nivelurile anterioare pandemiei.

  Conform Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), emisiile de CO2 provenite din transportul aerian intern și din transportul rutier vor rămâne cu 5% sub nivelurile din 2019, în timp ce pentru zborurile internaționale se așteaptă să se înregistreze un nivel cu 33% mai mic, potrivit IEA.

  Pe de altă parte, se preconizează că emisiile globale de CO2 legate de energie vor reveni și chiar vor crește cu 4,8% față de anul trecut, deoarece redresarea economică include o cerere de combustibili fosili. În special, se anticipează că utilizarea cărbunelui la nivel mondial va crește foarte mult în 2021 și se estimează că va contribui cu 40% din totalul amprentei de carbon în acest an.

  ”Vestea bună este că în Europa Centrală și de Est sunt o mulțime de oportunități pentru aplicarea soluțiilor, de la reducerea risipei alimentare, la reducerea emisiilor de CO2 provenite din arderea combustibililor fosili și până la conservarea pădurilor naturale și a zonelor umede din regiune, astfel încât acestea să poată continua să absoarbă carbonul din atmosferă”.  – Irene Lucius, director regional de conservare la WWF-CEE.

  Ce putem face pentru a stopa suprasolicitarea Pământului

  Potrivit informării World Wide Fund for Nature, anul trecut, când pandemia a lovit întreaga lume, guvernele au demonstrat că pot acționa rapid, atât în ceea ce privește reglementările, cât și în ceea ce privește bugetarea, atunci când pun viețile umane mai presus de orice. Pe măsură ce impactul schimbărilor climatice și securitatea resurselor biologice converg, este nevoie de același nivel – sau chiar mai ridicat – de vigilență și acțiune rapidă din partea factorilor de decizie.

  Suprasolicitarea Pământului este posibilă deoarece ne epuizăm capitalul natural – ceea ce compromite securitatea viitoare a resurselor umanității. Iar costurile devin din ce în ce mai evidente sub forma defrișărilor, a eroziunii solului, a pierderii biodiversității și a acumulării de dioxid de carbon în atmosferă. În cele din urmă, omenirea va trebui să opereze în limita resurselor ecologice ale Pământului, indiferent dacă acest echilibru va fi restabilit în urma unui dezastru sau a unui plan. Dar există soluții, potrivit Organizației.

  Mutarea datei Zilei Suprasolicitării Pământului (EOD) cu 5 zile mai târziu în fiecare an ar permite omenirii să ajungă la compatibilitatea cu o singură planetă înainte de 2050.

  Soluțiile identificate de World Wide Fund for Nature, care sunt disponibile și avantajoase din punct de vedere financiar:

  Ce înseamnă amprenta ecologică

  Amprenta ecologică este cea mai cuprinzătoare măsură de contabilizare a resurselor biologice disponibilă. Pe baza a 15.000 de puncte de date pe țară și pe an, aceasta însumează toate cererile concurente ale oamenilor pentru zonele biologic productive – hrană, lemn, fibre, captarea carbonului și infrastructură. În prezent, emisiile de carbon provenite din arderea combustibililor fosili reprezintă 60% din amprenta ecologică a omenirii. Conturile naționale de amprentă și de biocapacitate sunt produse în prezent de FoDaFo împreună cu Universitatea York din Toronto.

  Despre WWF (World Wide Fund for Nature)

  Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

  Te-ar mai putea interesa

  Ministrul Barna Tánczos a condus delegația României la Consiliul de Mediu, care are loc la Bruxelles Klaus Iohannis: România trebuie să exploateze pădurile mult mai ecologic Populația de urși din România va fi estimată prin probe ADN. Programul, finanțat din fonduri UE

  Ultimele știri

  Câte stații de reîncărcare a automobilelor electrice sunt în România și care sunt promisiunile pentru următorii ani Care vor fi urmările dacă Ministerul Mediului va interzice centralele de apartament Autostrada Moldovei nu are autorizații de mediu