Deșeuri & reciclare

ONG: Unii reciclatori din România importă deşeuri pentru a le recicla

Unii reciclatori din România aleg să importe deşeuri pentru a le recicla, deoarece nu există suficientă materie primă în România sau este mai rentabil să facă acest lucru decât să transporte deșeurile pe sute de kilometri între diferite regiuni din țara noastră, a declarat Alexandru Laibăr, director executiv al organizației neguvernamentale Coaliţia pentru Economie Circulară, citat de agenția Agerpres.

”Din câte ştiu, incidental, există într-adevăr reciclatori care ajung să importe deşeuri pentru a le recicla, deoarece nu au suficientă materie primă în România. În economia circulară există şi un principiu al proximităţii. Câteodată este mai rentabil să aduci deşeuri de la 100 de kilometri de peste graniţă decât de la 800 de kilometri din ţară”, a declarat reprezentanul organizației la o conferință de specialitate.

”Idealul economiei circulare este să nu existe deşeuri. Cât vor exista deşeuri nu vom avea o economie circulară ideală. Sperăm să avem una poate cu o eficienţă de 99,9%… dar va mai dura”, a adăugat Laibăr.

Reprezentantul ONG-ului a mai afirmat că în România pare să fie o problemă cu punerea în aplicare a strategiilor privind gestionarea deșeurilor. ”Ne lipsesc mai multe şi nu cred că strategia este cel mai important lucru care ne lipseşte. La strategii suntem foarte buni, în general. Ne lipseşte punerea în practică şi bunul simț şi eficienţa de a face lucrurile aşa cum ar trebui să le facem. Campaniile ajută într-o oarecare măsură. Nu există o ţară în care să nu existe deşeuri”, a explicat Laibăr.

El a mai afirmat că economia circulară nu se poate măsura doar prin procentul de reciclare, ci şi prin reutilizare, refolosire.

Oficiali din cadrul instituțiilor care se ocupă cu protecția mediului, cât și reprezentanți ai unor companii și organizații din domeniul gestionării deșeurilor au participat marți la conferinţa “Managementul deşeurilor după Pactul Ecologic European”.