Fără categorieProtecția mediuluiȘtiri

Parcul Văcărești va fi administrat de Primăria Capitalei. De ce nu s-a întâmplat nimic în ultimii 6 ani

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat la sfârșitul lunii trecute că instituția pe care o conduce a primit în administrare Parcul Natural Văcărești. Municipalitatea va administra parcul împreună cu Asociația Parcul Natural Văcărești.

Cu toate acestea, spațiul verde apărut între malurile betonate proiecte pentru un lac de regimul Ceaușescu a rămas în ultimii ani neamenajat foarte mult. În 2014 a apărut proiect creerii unui parc național, iar în 2016 s-a aprobat înființarea Parcului Național Delta Văcărești. Însă, asta nu a însemnat și fonduri pentru amenajarea spațiului. Asociația Parcul Natural Văcărești – „Traversăm prin verde” (ANANP) a anunțat că vrea să creeze condiții pentru dezvoltarea unui coridor ecologic între Parc și Dâmbovița, dar și reproducerea în spațiile verzi-albastre din zonă a unor module de habitate de vegetație care au crescut natural în parc.

În anul 2021, după vizita Președintelui României, Klaus Iohannis, în Parcul Natural Văcărești, alături de reprezentanți ai Ministerului Mediului, ANANP și PMB, autoritățile au decis deschiderea sesiunii de atribuire în administrare a parcului.

În iunie 2021, un consorțiu alcătuit din Primăria Generală a Municipiului București, în calitate de lider, și Asociația Parcul Natural Văcărești, în calitate de partener, a depus dosarul de candidatură pentru preluarea în administrare a parcului.