Protecția mediuluiȘtiri

Patrula de Reciclare a lansat Ghidul Bunelor Eco-Maniere, un cod de conduită necesar în epoca schimbărilor climatice

Patrula de Reciclare, o platformă națională de educație de mediu, coordonată de Asociația Volens în parteneriat cu Asociația RoRec, a lansat Ghidul Bunelor Eco-Maniere, un cod de conduită despre obiceiuri responsabile pe 10 teme de mediu, cu exemple concrete de la echipele de copii și profesori din program, informează Ministerul Mediului.

Zeci de echipe din grădinițe, școli și licee din toată țara povestesc despre schimbările pe care le-au produs în propriile școli, familii și comunități, în cadrul programului.

Ghidul bunelor Eco-Maniere este, cel mai probabil, primul „manual” de educație de mediu creat în colaborare cu beneficiarii programului Patrula de Reciclare. Zeci de echipe din grădinițe, școli și licee din toată țara povestesc despre schimbările pe care le-au produs în propriile școli, familii și comunități, în cadrul programului, se arată într-un comunicat de presă.

O echipă editorială de 10 autori a lucrat timp de 10 luni pentru a crea 10 povești de succes, din sutele de exemple de bune practici implementate de Patrulele din toată țara. Ghidul abordează 10 teme legate de protejarea mediului parcurse de-a lungul celor 10 ani de educație de mediu. Pe scurt, vorbim despre: reducerea cantității de gunoi, prin colectarea selectivă a diferitelor categorii de deșeuri (ambalaje, aparate electrice, alte tipuri), refolosire creativă sau donații caritabile; economia de apă și energie; evitarea risipei de mâncare; lupta contra poluării datorate plasticului; regenerarea ecosistemelor prin plantări și împăduriri; ecologizarea locurilor naturale afectate de deșeuri.

Ghidul Bunelor Eco-Maniere are o abordare inovatoare deoarece nu spune numai ce ar trebui să facem, ci mai ales ce au făcut, concret, copiii și profesorii voluntari. Astfel, pe lângă informații și sfaturi practice, acest ghid este o colecție de soluții și acțiuni care funcționează, adaptate la situații reale de viață și la contexte locale diferite.

“Ghidul bunelor Eco-Maniere reprezintă încununarea a 10 ani de educație de mediu în România, dar și începutul unei noi conversații naționale despre valorile și principiile pe care ne bazăm în viața de zi cu zi. Știm că sunt mulți cei care practică «bune eco-maniere» și îi invităm să ne ajute să completăm acest nou cod de conduită, cu propriile lor exemple”, a declarat Andreea Idriceanu Calev, coordonator proiect.

Ghidul poate fi un material didactic modern, aplicat și distractiv, cu jocuri și provocări, util pentru lecții interactive pe teme de mediu, inițiative în comunitate și schimburi de experiență cu alte școli.