Deșeuri & reciclareȘtiri

Patrula Zero Plastic va distribui 5.000 de kituri Zero Plastic turiștilor și pescarilor din Delta Dunării

Sursa: WWF Romania

În cadrul ediției din acest an a Patrulei Zero Plastic, un proiect WWF-România, vor fi distribui gratuit un număr de 5.000 de kituri Zero Plastic turiștilor și pescarilor din zona Deltei Dunării, care le vor permite acestora să colecteze deșeurile găsite în timpul excursiilor lor.

Ediția de anul acesta a Patrulei Zero Plastic începe pe 29 iunie și este pentru al doilea an când voluntarii vor colecta plasticul ce plutește pe apele canalelor din Delta Dunării.

În acest an, Patrula Zero Plastic vrea să implice în mod activ și locuitorii, turiștii și autorității din Delta Dunării în procesul de curățare și de semnalare a problemelor de mediu, cum ar fi gropile ilegale de gunoi, lipsa sau defectarea infrastructurii etc. Astfel, 5000 de kituri de colectare plastic vor fi distribuite, în mod gratuit, la bordul navelor de pasageri ale Navrom, dar și în centrele de informare ale ARBDD, în parcarea magazinului Lidl din Tulcea și prin intermediul operatorilor de turism din Tulcea.

Kitul Zero Plastic este ușor de purtat și conține un sac de gunoi fabricat din plastic reciclabil și o pereche de mănuși. Cu ajutorul kitului, turiștii pot strânge deșeurile din plastic găsite în timpul excursiilor lor în Delta Dunării. Aceștia sunt încurajați să încarce imaginile cu plasticul colectat pe grupul de Facebook Patrula Zero Plastic și apoi să depoziteze sacii adunați la punctele de colectare special amenajate.

Alexandra Damian, manager comunicare al proiectului Patrula Zero Plastic, WWF-România, a declarat că în cadrul ediției din 2021 a proiectului, „Patrula Zero Plastic devine centrul de comandă pentru implicare și mobilizare”.

„Ne propunem activarea comunităților locale și a turiștilor, pentru a monitoriza și strânge plasticul, astfel încât cantitățile noi de plastic să fie din ce în ce mai reduse. Este nevoie de o schimbare radicală în comportamentul oamenilor (turiști, pescari, localnici) pentru a crea un mecanism sustenabil, care să funcționeze”, a completat Alexandra Damian.

„Zero plastic în Delta Dunării” este un proiect ambițios organizat de WWF România în parteneriat cu Lidl România, Asociația CSR Nest, O.N. Cercetașii României, Mai Mult Verde, ARBDD, Garda de Mediu, Navrom Delta, JT Group, Primăriile Beștepe, Crișan, Mahmudia, Murighiol, Nufăru, Sulina, Tulcea.

Proiectul își propune să contribuie la combaterea și prevenirea poluării cu plastic în zona Deltei Dunării.

Anul trecut, voluntarii ce au participat la Patrula Zero Plastic au colectat peste o tonă de deșeuri din plastic, parcurgând peste 1000 km pe canalele Deltei Dunării.