Deșeuri & reciclare

Peste 53,6 milioane de tone de aparate electrice vechi și electronice au fost aruncate la gunoi în 2019

Sursa: Respo DEEE

Peste 53,6 milioane de tone de aparate electrice vechi și electronice au fost aruncate de oameni la gunoi în 2019, iar mai puțin de o cincime (17,4%) din deșeurile electrice și electronice au colectate şi reciclate, indică studiul Global E-waste monitor.

Valoarea materiilor prime din aceste deșeuri s-a ridicat la 50,8 miliarde de euro

Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO, a afirmat că “una dintre cele mai mari probleme ale acestor volume în continuă creștere de deșeuri este dată de faptul că echipamentele noi sunt din ce în ce mai accesibile din punct de vedere financiar, iar oamenii nu mai țin cont de cele vechi atunci când cumpără un produs nou”.

Asociația RESPO indică faptul că dacă aceste deșeuri ar fi reciclate corect, materialele folosite s-ar reîntoarce în procesul de producție ca materii prime și ar susține astfel economia circulară.

“Aparatele electrice conţin plastic, extrem de nociv pentru mediu, dar şi substanţe periculoase precum mercurul. Atunci când aparate care conţin baterii incorporate sunt aruncate la gunoi, există posibilitatea ca acestea să provoace incendii la contactul cu apa”, a adăugat Pocol, citat de News.ro.

Aparatele electrice de mici dimensiuni sunt cele care au produs, în anul 2019, cele mai multe deșeuri din cantitatea globală de deșeuri electrice și electronice, atingând cifra de 17,4 milioane de tone.

Aparatele electrice de dimensiuni mari au generat o cantitate de deșuri de 13,1 milioane de tone, iar cantitate de deșuri generate de echipamentele de schimb termic a ajuns la 10,8 milioane tone.