Autorități publiceDeșeuri & reciclareȘtiri

Platforma de deșeuri din România care va produce și curent electric. Totul este realizat cu fonduri europene

Sistemul   Integrat   de   Management   al   Deșeurilor   din   județul   Galați prevede realizarea unui depozit conform de deșeuri și a unei stații de sortare   la   Valea   Mărului,   stații   de   transfer   la   Galați,   Târgu Bujor și Tecuci, stații de compostare la Târgu Bujor și Tecuci și o stație de tratare mecano-biologică la Galați, ce va cuprinde o linie de sortare, un digestor cu fermentare anaerobă și o turbină care va produce curent electric, potrivit informațiilor care ne-au fost transmise de reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Galați.

De asemenea, în cadrul proiectului va fi închis depozitul neconform de la Rateș  (Tecuci),  vor  fi  achiziționate   pentru  tot   județul  echipamente  de colectare și transport a deșeurilor reciclabile și vor fi realizate drumurile de acces spre noile obiective. Este vorba despre stația ultramodernă de tratare mecano-biologică a deșeurilor (MBT) de la Galați, ce va fi dotată cu un digestor și o turbină de producere a energiei electrice din deșeuri. 

Este un proiect complex, adaptat celor mai noi norme de mediu și care include tehnologii moderne. Valoarea investiției este una uriașă pentru regiunea de sud-est a țării, fiind vorba de peste 481 de milioane de  lei,  fonduri care vor veni prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Cum funcționează sistemul de preluare și prelucrare a deșeurilor

Deșeurile sunt preluate de la populație sau de la producătorii industriali, iar după procesul de sortare, intră în stația de tratare mecano-biologică, unde se face o fermentație anaerobă, în urma căreia rezultă un compost. Acest compost intră, la rândul său, într-un digestor, unde se mai face o fermentare anaerobă, explică procesul reprezentanții CJ Galați.

De aici rezultă metanul, folosit la turbina pentru producerea curentului electric (curentul electric va asigura independența energetică a sistemului de procesare a gunoiului) şi un compost sterilizat ce poate fi folosit drept îngrășământ în agricultură.

În ce stadiu sunt lucrările

Contractul de execuție a lucrărilor pentru Centrul de Management integrat al deșeurilor Valea Mărului și Stația de sortare Valea Mărului a fost semnat pe 19 iunie 2020, iar ordinul de începere a execuției lucrărilor l-a depozitul din aceeași localitate a fost semnat în luna iulie 2020.

Depozitul de la Valea Mărului a fost construit în proporție de 55%. În aceeași localitate, unde se lucrează la depozitul de deșeuri menajere, a fost finalizată una din cele două celule ale depozitului, iar la cea de-a doua lucrările sunt realizate în proporție de peste 50%. De amintit este și faptul că stația de epurare a fost realizată într-o fabrică din Elveția și este în drum spre Galați.

„Construcțiile sunt aproape gata, utilajele care vor fi folosite în cadrul depozitului de deșeuri menajere au fost deja aduse la Valea Mărului, iar rețelele electrice, de apă sau de incendiu sunt realizate în proporție de peste 60%.  Au început deja lucrările si la stația de sortare de la Valea Mărului”, spun reprezentanții CJ Galați pentru EcoInteligența.

Procedură unică de licitație

Pentru contractul de execuție a lucrărilor ce vizează depozitul neconform de la Tecuci, ordinul de începere a fost semnat în luna mai 2021. În cazul contractului de execuție a lucrărilor pentru stația de transfer și stația de compostare Tecuci și stația de transfer Târgu Bujor, ordinul de începere a fost semnat în luna iulie 2021 (stația de transfer Târgu Bujor).

Pentru contractul de execuție a lucrărilor pentru drumurile de acces TMB Galați și depozitul de la Valea Mărului, ordinul de începere al activității de proiectare a fost semnat în septembrie 2020.

Proiectele tehnice au fost finalizate si aprobate printr-o hotărâre a Consiliului Județean Galați, iar în prezent sunt în curs de obținere autorizațiile de construcție.

Pentru lucrările care vor fi realizate la Galați se lucrează la pregătirea pașilor necesari  pentru demararea licitației. Procedura este unică în România. Denumită DBO, include într-o singură licitație partea de proiectare, realizare și operare a sistemului.