Protecția mediuluiȘtiri

Prețurile la gaze s-ar putea dubla la iarnă, iar cei mai afectați vor fi cei cu centrale termice de apartament

Prețul gazelor naturale va crește vertiginos în ultimele luni ale anului 2021, iar această scumpire va afecta în special persoanele care au centrale termice de apartament. Clienții unui mare furnizor au fost deja înștiințați că începând de la 1 noiembrie vor plăti mai mult întrucât prețurile de achiziție a gazelor au înregistrat creșteri ”fără precedent”, informează Știrile Pro TV.

Prețul gazelor a crescut deja cu 20% în ultimul an, iar până la finalul anului se vor înregistra noi scumpiri substanțiale.

În notificarea trimisă către un client, compania furnizoare spune că modificarea preţului vine după ce a avut loc o creştere fără precedent pe piaţa de achiziţie de gaze, atât în România, cât şi în Europa. Asta după ce, în ultimul an, gazele s-au scumpit deja, în medie, cu 20 de procente, potrivit Institutului de Statistică. Pus în fata scumpirilor, clientul poate să accepte oferta sau poate să ceară una nouă, ori să schimbe, fără niciun cost, furnizorul. Pe site-ul Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei veţi găsi un comparator de preţuri.′

Într-un răspuns către Știrile Pro TV, compania furnizoare spune că majorarea, aplicată de la 1 noiembrie, înseamnă ″pentru o gospodărie cu un consum mediu anual de 10 MWh, o creștere de 90 de lei pe lună de iarnă.″⁣

Alţi clienţi, inclusiv ai altor furnizori, deja au primit oferte cu până la 100% mai mari, spun specialiştii de la Asociaţia Energia Inteligenta, care au analizat situaţia.

Potrivit lui Zoltan Nagy, vicepreședinte ANRE, „creșterile de preţ din piaţa angro putem să spunem că sunt fără precedent. Dacă în urmă cu un an, pentru august-septembrie, preţul era undeva la 30 şi ceva de lei, momentan pentru septembrie vorbim de 200-250 de lei pe Mwh”.