Deșeuri & reciclareȘtiri

Primul dintre cele zece sisteme de colectare a deșeurilor plutitoare de pe cursurile de apă transfrontaliere, inaugurat în Bihor

Sistem de filtrare a deșeurilor plutitoare în jud. Bihor (Ministerul Mediului)

Ministerul Mediului a anunțat vineri, 24 septembrie, că a fost inaugurat nodul hidrotehnic Tulca, amplasat pe Canalul Colector, județul Bihor, acesta fiind primul dintre cele zece sisteme de colectare a deșeurilor plutitoare de pe cursurile de apă transfrontaliere.

La inaugurare a fost prezent și ministrul Mediului, Tánczos Barna, care a afirmat că “prin modernizarea nodul hidrotehnic de la Tulca se asigură în primul rând protecția în caz de inundații a locuitorilor din bazinele hidrografice transfrontaliere Crișul Repede și Crișul Negru. Această lucrare a fost echipată cu un mecanism special pentru elimina rapid plutitorii de pe cursul de apă. Această soluție o vom extinde anul viitor atât în bazinul hidrografic Crișuri cât și în bazinul hidrografic Someș-Tisa”.

Nodul hidrotehnic Tulca face parte dintr-un proiect transfrontalier care a fost finanțat prin programul Interreg Europe România-Ungaria cu o valoare totală a investițiilor de peste 1,9 milioane euro, din care pentru partea română s-a alocat valoarea de 1,3 milioane euro.

Pentru partea română, lucrările de reabilitare au prevăzut modernizarea nodului hidrotehnic Tulca, amplasat pe Canalul Colector, județul Bihor. Totodată, în Ungaria a fost reabilitat centrul de apărare Szanazug.

În cadrul lucrărilor de la Tulca a fost amenajată albia Canalului Colector în zona stăvilarului și a construcțiilor anexe, a fost reabilitată structura de beton existentă și a fost construită o nouă structură de beton armat nouă pentru montarea grătarului auto-curățător. De asemenea, echipamentele hidromecanice vechi au fost înlocuite și a fost asigurat racordul electric pentru automatizarea acestuia şi a echipamentelor hidromecanice de la stăvilar.