Protecția mediuluiȘtiri

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus, programate să înceapă din data de 26 aprilie

Programul Rabla 2021 va fi demarat în acest an în două variante: Rabla Clasic și Rabla Plus. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunțat că programele de stimulare a înnoirii parcului auto național Rabla Clasic şi Rabla Plus urmează să înceapă pe data de 26 aprilie.

”În şedinţa de Guvern de astăzi (miercuri n.red.) vom prezenta bugetul Administraţiei Fondului de Mediu, instituţia care finanţează Rabla Clasic şi Rabla Plus”, a declarat, miercuri, Tánczos Barna, ministrul Mediului, potrivit unui comunicat postat pe pagina de Facebook a instituției.

”Sunt programele prin care ministerul îşi doreşte ca parcul auto din România să fie reînnoit. Bugetul pe care îl prezentăm este dublu faţă de cel din 2020”, a adăugat oficialul cu ocazia evenimentului de lansare a celor două programe.

Programul Rabla Clasic va avea un buget de 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mult decât cel pentru ediția anterioară, și include modificări importante privind prima de casare și valoarea ecobonusurilor. Astfel, valoarea primei de casare a crescut la 7.500 de lei, cu 1.000 de lei mai mult decât în 2020.

Bugetul programului Rabla Plus 2021 a fost dublat față de anul trecut, ajungând la 400 de milioane de lei. Se vor acorda două tipuri de ecotichete, respectiv 45.000 de lei pentru mașinile full electrice și 20.000 de lei pentru mașinile hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou.

De asemenea, în cadrul celor două programe vor putea fi achiziționate și motociclete noi, inclusiv motociclete 100% electrice.

Totodată, cei care vor dori să renunțe la o mașină veche, poluantă, și să achiziționeze de un vehicul electric, vor beneficia atât de prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât și de ecotichetul alocat în cadrul Programului Rabla Plus.