Autorități publiceImportantȘtiri

Programul ”Casa eficientă energetic” – niciun leu alocat, deși au fost depuse mii de dosare

Casa Eficientă Energetic, un program guvernamental ce ar fi trebuit să sprijine persoanele care vor să-și izoleze termic locuințele, este blocat din cauza birocrației, de peste opt luni, arată un reportaj Știrile Pro TV.

Aproximativ 2.400 de români s-au înscris în programul pentru izolarea locuințelor, însă doar câteva zeci de dosare sunt în faza de analiză la Administraţia Fondului de Mediu.

”Promitem să le verificăm pe toate”, susțin autoritățile, când sunt chestionați de jurnaliștii de la ″Inspectorul Pro″⁣. Dar, până în acest moment, niciunul dintre cei înscrişi pe listă nu a primit vreun leu.

Lansat în septembrie 2020, Ministerul Mediului vrea ca prin acest program să reducă consumul de energie din casele românilor și emisiile de gaze cu efect de seră.

Proprietarii de case pot beneficia de o primă energetică în valoare de maximum 15.000 de euro, sub formă de fonduri nerambursabile.

Ştefan Togă, actualul șef al Administrației Fondului de Mediu, spune că birocrația este de vină, afirmând că, până de curând, pe fiecare dosar fiind nevoie de opt semnături. Însă, potrivit oficialului, în viitor vor fi necesare șapte semnături.

”Conform procedurilor, un document de la nivelul de jos, un contract, o decontare pentru beneficiar, până ajunge în cabinetul meu durează două săptămâni, din cauza faptului că pe fiecare document trebuie să fie opt semnături. Acum, printr-un ordin de ministru o sa avem doar șapte semnături”, afirmă Togă, citat de Știrile Pro TV.