Deșeuri & reciclareImportant

Programul Rabla pentru electrocasnice 2021. Când va începe?

Programul „Rabla pentru electrocasnice” va începe în luna ianuarie, dar nu poate fi demarat până nu va fi aprobat bugetul pentru 2021 și până când problemele cu aplicația informatică nu vor fi remediate. Anunțul a fost făcut de către ministrul mediului, Tanczos Barna. Promisiunea vine după ce lansarea de luna aceasta a programului a eșuat din cauza unor probleme de securitate cibernetică.

„Eu sper ca imediat după aprobarea bugetului să putem relansa acest program. Am avut o discuție lungă cu colegii în minister, din păcate ne-a prins sfârșitul de an, ne-au prins sărbătorile și sistemul nu era funcțional. De fapt, conducătorul instituției a plătit cu funcția pentru aceste greșeli. Este de nepermis ca un nou program atât de popular și atât de așteptat de toată lumea să eșueze din cauza unor greșeli umane. Este vorba de un sistem informatic, care trebuia să fie testat, trebuia să fie sigur și să nu ajungem în asemenea situație. În ianuarie, imediat ce vom avea bugetul aprobat, vom porni programul cu un sistem informatic care nu va mai da greș și așteptăm persoanele interesate să acceseze fondurile alocate pentru acest program, Rabla pentru electrocasnice”, a declarat pentru Digi 24 Tanczos Barna, ministrul mediului.

Buget anual de 40 de milioane de lei

Bugetul care fusese alocat în acest an pentru acest program era de 40 de milioane de lei, dublu față de anul 2018. În cadrul programului, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, cu eficiență energetică clasa A++ și A+++, dacă predau echipamente electronice vechi.