• Despre Ecointeligența
 • Politica de confidențialitate
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Contact
 • ecointeligenta.ro
 • Protecția mediului
 • Schimbări climatice
 • Energie
 • Deșeuri & reciclare
 • Autorități publice
 • Companii
 • Editorial
 • CĂUTARE
 • Proiectul celui mai modern sistem de deșeuri menajere. La ce firme ajung banii europeni și ce se va realiza

  Marian Păvălașc Marian Păvălașc -

  Consiliul Județean Galați a început de anul trecut o investiție de 104 milioane de euro, sumă în schimbul căreia județul din sud-estul țării va avea platforme destinate deșeurilor pentru colectare, compostare și depozitare. Proiectul este finanțat prin fonduri europene. Cele mai mari contracte au fost atribuite companiei Iridex Group Plastic.

  Până la aprobarea și apoi alocarea banilor prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru managementul deșeurilor din România, Consiliul Județean Galați a început de anul trecut construcția unui proiect pentru realizarea unor platforme moderne de selectare a deșeurilor din localitățile județului. 

  Investiția a fost denumită Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din județul Galați. Startul lucrărilor a fost dat în iunie 2020, când Costel Fotea, președintele Consiliului Județean (CJ) Galați a semnat contractul de finanțare europeană.

  Din cele 104 milioane de euro care se vor investi în Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), 77 de milioane de euro sunt fonduri europene. Platformele de gunoi ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului 2024.

   „Este o investiție uriașă, iar ceea ce se va realiza este fără precedent în România ș în această parte a Europei. Practic, vom face un sistem modern, cu tehnologii de ultimă oră. Va asigura tot ceea ce înseamnă colectarea, transportarea și compostarea deșeurilor în județul Galați și nu numai. Județu Galați va deveni un model pentru viitoarele investiții”, a declarat pentru ECOINTELIGENȚA președintele Consiliului Județean Galați.

  Până în acest moment, așa cum ni s-a transmis de la CJ Galați, lucrările sunt în grafic și nu se înregistrează întârzieri. Bă chiar, se speră ca sistemul de deșeuri să fie gata în 2023, cu un înainte de termenul maxim impus în fața autorităților europene.

  În schimbul celor 104 milioane de euro trebuie să se facă, printre altele:

  Se realizează pe un teren de 15 hectare situat la marginea municipiului Galați, undeva lângă platforma siderurgică Liberty Galați SA (fost Sidex)

  Proiectul prevede ca în municipiul Galați să existe o stație de tratare mecano-biologică cu digestor (instalație de extragere a unor componente din deșeuri), linie de sortare și turbină pentru producerea curentului electric (cu o pondere de 60 la sută din întregul volum al proiectului), 

  Se realizează în municipiul Tecuci o stație de compostare care transformă deșeurile în îngrășământ. Tot aici este prevăzută și o linie de sortare. În plus, la Tecuci trebuie închisă groapa de gunoi neconformă de la Rateș.

  Este realizată în zona orașului Târgu-Bujor se vor realiza o stație de transfer cu o linie de sortare și o stație de compostare. Totodată, în vecinătatea comunei Valea Mărului se construiește un depozit de deșeuri cu o capacitate de un milion de metri cubi și cu o durată de viață de 35 de ani, precum și o linie de sortare.

  „Toate gospodăriile vor primi pubele cu coduri de bare”, ni s-a transmis de la consiliul județean.

  Sistemul va fi dotat cu utilaje mari de transport, camioane și prese pentru materialul reciclabil. Va fi un singur operator care va ridica deșeurile menajere din tot județul, cu excepția municipiului Galați”, declara anul trecut președintele Consiliului Județean pentru presshub.ro

  Cine a luat contractele la licitații

  Până în acest moment, pentru acest proiect, CJ Galați a desfășurat licitații de 120 de milioane de lei (25 de milioane de euro).

  Au fost încredințate două contracte de servicii de asistență tehnică pentru SMID.

  Contractul a fost câștigat de Romair Consulting, valoarea înțelegerii contractuale a fost de 5,5 milioane de lei. Romair Consulting este deținută de Gheorghe Boeru (80% dintre acțiuni) și de Bogdan Eugeniu Boeru (20%), conform datelor obținute cu ajutorul platformei termene.ro.

  Contractul a fost câștigat de Consitrans din București, valoarea înțelegerii contractuale a fost de 6,5 milioane de lei. Firma este deținută de Eduard Hanganu (92%) și Viorica Hanganu (restul de 8%).

  În ceea ce privește lucrările de execuție propriu-zise a platformelor de deșeuri, au fost încredințate contracte pentru:

  Contractul de aproape 18,2 milioane de lei a fost câștigat de Iridex Group Plastic.

  Contractul de aproape 31,5 milioane de lei a fost câștigat de Iridex Group Plastic din Ilfov. Compania este deinută de Corneliu Pascu și Valentin Feodorov.

  Contractul de aproape 9,7 milioane de lei a fost câștigat de Mavgo Holding din Bacău. Societatea e deținută de acționarul unic Dumitru-Florin Pavel.

  Contractul de 50,1 milioane de lei a fost câștigat de Iridex Group Plastic.

  Te-ar mai putea interesa

  Primăria Brașov vrea să reducă emisiile de carbon din oraș cu nou terminal de transport urban Noua legislație privind plasticul – în dezbatere publică la Ministerul Mediului Administrația Fondului de Mediu a terminat fondurile și pentru „Rabla pentru aparate de aer condiționat”

  Ultimele știri

  Asociația Industriei Lemnului: Propunerea CE de creșterea a suprafețelor ariilor protejate va impune utilizarea mai judicioasă a lemnului Comisia Europeană: România trebuie să renoveze anual 3% din clădirile publice, până în 2050 Dan Motreanu – responsabilul grupului PPE pentru revizuirea legislației privind reducerea emisiilor în agricultură și silvicultură