Știri

PROLEMN: Peste 150.000 de locuri de muncă în sectorul forestier și industriile bazate pe lemn

Sectorul forestier și industriile bazate pe lemn contribuie anual cu șase miliarde de euro la produsul intern brut al României, adică 3,5% din PIB, și creează peste 150.000 de locuri de muncă, arată datele prezentate de Asociația Industriei Lemnului – Prolemn.

De asemenea, aportul valutar net al sectorului forestier și industriilor bazate pe lemn este de peste 2,5 miliarde de euro pe an.

Potrivit organizației non-guvernamentale, care promovează utilizarea sustenabilă a lemnului în aplicații industriale diverse, peste 60% din energia regenerabilă produsă de România se bazează pe resursa de lemn, fiind folosită pentru încălzirea a aproape patru milioane de gospodării din întreaga țară.

Totodată, resursa forestieră fixează anual peste 30% din emisiile de carbon ale țării, adică 23,5 milioane tone de CO2, potrivit raportării României în cadrul LULUCF.

Asociația a mai indicat că stocul de masă lemnoasă în pădurile României a crescut cu 133 milioane metri cubi între ultimele 2 cicluri ale Inventarului Forestier Național (2012-2018).

Primul ciclu al Inventarului Forestier Naţional s-a desfășurat în perioada 2008 – 2012. În anul 2018 au fost finalizate lucrările pentru realizarea celui de-al doilea ciclu IFN, început în 2013. La ora actuală, în România, suprafața forestieră este de 6,9 milioane de hectare, iar volumul de lemn “pe picior” este de 2,2 miliarde de metri cubi, în timp ce cantitatea de lemn recoltat din pădurile României ajunge la la 38,6 milioane metri cubi, relatează agenția Agerpres.

Sectorul lemnului din România va beneficia de o alocare de 1,5 miliarde de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Reprezentanții organizației non-guvernamentale, utilizarea lemnului pentru construcții și în aplicații industriale poate dezvolta acest sector în direcția bio-produse cu valoare adăugată extrem de ridicată (de exemplu, fibre pentru industria textilă sau bio-plastic, pentru industria ambalajelor, bio-etanol industrial și alimentar, bio-produse pentru industria farmaceutică), concomitent cu creșterea numărului locurilor de muncă și cu impactul pozitiv asupra produsului intern brut.