• Despre Ecointeligența
  • Politica de confidențialitate
  • Cookies
  • Termeni și condiții
  • Contact
  • ecointeligenta.ro
  • Protecția mediului
  • Schimbări climatice
  • Energie
  • Deșeuri & reciclare
  • Autorități publice
  • Companii
  • Editorial
  • CĂUTARE
  • Protest în Sebeș împotriva fabricii de prelucrarea a lemnului cu formaldehida a companiei elvețiene Kronospan

    Marian Păvălașc Marian Păvălașc -

    O parte din localnicii din orașul Sebeș, județul Alba, au organizat pe 26 martie, un protest împotriva presupuselor poluări ale aerului realizate de fabrica Kronospan din localitate, unitate care prelucrează lemnul cu formaldehida.

    Primăria Sebeș și autoritățile locale au autorizat ca protestul să se desfășoare mâine, între ora 10.00 și ora 15.00. Organizatorii speră să participe în jur de o sută de persoane, participarea fiind limitată și de condițiile de restricții provocate de pandemie.

    Organizatorii consideră că fabrica Kronospan poluează aerul, dar și că se folosesc de tăieri ilegale de arbori de la diverse firme și persoane fizice, arbori pe care îi cumpără pentru a prelucra produse de lemn în unitatea din Sebeș.

    Ecointeligența a încercat să ia legătura și cu reprezentanții Kronospan România, dar până în acest moment nu ne-au oferit un punct de vedere legat de acest protest. Publicația noastră va prezenta pe larg și protestul de mâine și va publica și reacții ale autorităților.

    Formaldehida (soluția apoasă de formaldehidă 37% fiind cunoscută și sub numele de formol) este cea mai simplă aldehidă, și este un gaz incolor cu miros înțepător. Formula chimică este H2CO sau CH2O. Formaldehida rezultă din arderea materialelor conținătoare de carbon. Poate fi găsită în focuri forestiere, în eșapamentul automobilelor și în fum de țigară. În atmosfera terestră, formaldehida este produsă de acțiunea luminii solare și a oxigenului asupra metanului și a altor hidrocarburi. Cantități mici de formaldehidă sunt produse de metabolismul multor organisme, inclusiv de cel al omului. Totuși, aceasta este metabolizată la acid formic și nu se acumulează în organism.

    Nemulțumirea localnicilor pleacă de norii de fum și mirosul care înconjoară uneori fabrica din Sebeș. Ei consideră că în acele momente, mediul este poluat de fabrica Kronospan. Cu toate acestea, din măsurătorile efectuate de Primăria Sebeș reiese că nu sunt înregistrate depășiri ale nivelului maxim permis de formaldehida.

    Neîncrederea localnicilor este dat de faptul că societatea Kronosan a fost implicată în ultimii ani în mai multe incidente de mediu. În anul 2008, compania a deversat aproximativ 800 de litri formaldehida, accident care nu a fost raportat in intervalul de timp impus de legile aferente.

    Kronospan Sebeș a depus in anul 2013 documentația pentru a obține revizuirea autorizației integrate de mediu (AIM) și mărirea capacității de producție a formaldehidei, plăcilor PAL si MDF. Le-a fost acordata aceasta revizuire a AIM de către APM Alba in 2 decembrie 2014. Asociația Prima Natura împreuna cu cetățenii din Sebeș au contestat aceasta revizuire deoarece documentația așa cum era depusa era incompleta și anume: lipsea un studiu de impact asupra sănătății populației (necesar revizuirii sau obținerii AIM conform OM 119/2015), formaldehida nu era încadrata la clasa 1 a agenților cancerigeni pentru om, conform regulamentului european 605/2014 (fraza de risc H350).

    Compania Kronospan este prezentă în România prin intermediul unui fel de holding care operează prin mai multe firme înregistrate în România care sunt in final controlate din Malta și Cipru.

    Principala companie este: Kronospan Sebeș SA, judetul Alba (cifra de afaceri de 832 de milioane de lei, a raportat pierderi pe 2018 de 80 de milioane de lei).

    Firma este deținută de Kronospan Holdings West SE din Malta, offshore care are 99,98% din acțiuni. Alte companii cu acțiuni minoritari la Kronospan Sebes SA sunt Kronospan Holding East Limited din Cipru, Argali Cyprus Ltd, Kronospan Chemical Holding Limited din Cipru și Banasino Investment Limited din Cipru. Societatea din Malta este deținută la rândul său de firma Banasino Investment Limited din Cipru. Proprietarii finali ai companiilor sunt membrii familie Kaindl, condusă de Peter Kaindl. Compania a fost fondată în Elveția.

    Te-ar mai putea interesa

    Ministrul Barna Tánczos a condus delegația României la Consiliul de Mediu, care are loc la Bruxelles Klaus Iohannis: România trebuie să exploateze pădurile mult mai ecologic Populația de urși din România va fi estimată prin probe ADN. Programul, finanțat din fonduri UE

    Ultimele știri

    Câte stații de reîncărcare a automobilelor electrice sunt în România și care sunt promisiunile pentru următorii ani Care vor fi urmările dacă Ministerul Mediului va interzice centralele de apartament Autostrada Moldovei nu are autorizații de mediu