Autorități publiceȘtiri

Administrația Fondului de Mediu a terminat fondurile și pentru „Rabla pentru aparate de aer condiționat”

Lista cu solicitanții aprobați în etapa a treia în cadrul Programului Rabla pentru Electrocasnice a fost publicată pe site-ul Administrația Fondului de Mediu (AFM) și poate fi consultată AICI.

Programul s-a terminat cu o săptămână față de termenul de 1 iulie anunțat inițial. Bugetul a fost terminat mai repede datorită numărului foarte mare de solicitări de cupoane.

Vineri, 18 iunie 2021, la ora 10:00 s-a dat startul programului „Rabla” pentru aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare, atunci au putut fi generate primele vouchere pentru cele trei categorii de echipamente din această etapă a Rabla Electrocasnice:

  • aparate de aer condiționat (din clasele energetică A++ și A+++) – voucher de 400 de lei;
  • uscătoare de rufe (cu clasa energetică A++ sau A++) – voucher de 400 de lei;
  • aspiratoare (cu un consum de energie electrică sub 43 kWh/an) – voucher de 200 de lei.

Pentru aparate de aer condiționat și pentru aspiratoare s-a solicitat returnarea aceluiași tip de echipament. Astfel, s-a predat un aspirator vechi, atunci când s-a cumpărat unul nou, respectiv un aparat uzat de aer condiționat, atunci când s-a achiziținat pe cel nou cu voucher rabla.

Doar la uscătoarele de rufe întâlnim o excepție, prin care se permite returnarea oricărui echipament electrocasnic vechi inclus în program.

Un nou program la sfârșitul verii

Chiar dacă acum nu se mai pot crea conturi, reamintim că autoritățile (reprezentanți ai Administrației Fondului pentru Mediu sau ai Ministerului Mediului) au anunțat că sunt șanse să se lanseze o nouă ediție a Rabla Electrocasnice până la finalul verii.

Bugetul etapei 3 – la jumătate din cât s-a alocat pentru etapa 1 sau etapa 2
Această ultimă etapă a Programului Rabla Electrocasnice are cel mai mic buget alocat, de 15.000.000 de lei. Prin comparație, atât etapa 1, cât șî etapa a doua au beneficiat de un buget de 30.000.000 de lei fiecare.

Pe de altă parte, voucherul pentru aspiratoare, de exemplu, este doar de 200 de lei – cel mai mic din program – ceea ce înseamnă că valoarea medie a unui voucher generat în această etapă este cel mai mic dintre toate.