Deșeuri & reciclare

Rabla pentru Electrocasnice 2021: Programul va începe pe 14 mai

Sursa: Agerpres

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat recent că programul Rabla pentru electrocasnice va începe pe data de 14 mai, cu o săptămână mai târziu decât se preconiza. Bugetul alocat programului se ridică la 75 de milioane de lei.

„Pe 14 mai începe Rabla pentru electrocasnice”, a anunțat oficialul la Digi24. Ministrul a precizat că scopul de bază al programului este acela de a „subvenționa schimbarea aparaturii electrocasnice care consumă cel mai mult în casă: frigiderul, maşina de spălat rufe, maşina de uscat rufe”.

Rabla pentru Electrocasnice 2021 este o continuare a celui din 2020 devenit nefuncțional din cauza problemelor tehnice ale platformei informatice a Administrației Fondului de Mediu (AFM), instituția din subordinea Ministerului Mediului care se ocupă de programele guvernamentale din domeniu.

În prima etapă vor fi eligibile doar maşini de spălat rufe sau vase, maşini de uscat rufe și frigidere, ulterior vor fi adăugate noi produse: laptopuri, tablete și televizoare, apoi și aparate de aer condiționat.

„Alocăm sume pentru fiecare componentă separat, astfel încât să nu ne trezim, cum s-a trezit ministerul acum doi ani, cred, că 40% sau 60% din bani se duc pe televizoare”, a mai spus Tanczos Barna, joi seara.

„În principiu, la fiecare (echipament) se predă ceea ce se cumpără, dar vor fi specificate la fiecare. Vor fi și excepții, acolo unde vrem să ajutăm, de exemplu la laptopuri, tablete, trebuie să ajutăm familiile care nu-și pot trimite copiii la școală. Sau aparatura de aer condiționat – acolo putem să venim cu un consumator mai mare, ca să avem această regulă de a preda un aparat electrocasnic”, a mai explicat ministrul.