Deșeuri & reciclareImportant

Retailerii și-au exprimat suportul unanim pentru implementarea Sistemului Garanție-Returnare (SGR)

Ministrul Tánczos Barna, secretarul de stat pentru managementul deșeurilor, Raul Pop și directorul Cosmin Teodoru s-au întâlnit joi, 11 martie, cu principalii retaileri prezenți pe piața din România, membri în AMRCR și au discutat rolul lor în implementarea SGR, eventualele obstacole, infrastructura și investițiile necesare, precum și cadrul de funcționare a sistemului.

”Reprezentanții companiilor de retail și-au exprimat în unanimitate sprijinul pentru SGR, recunoscând importanța lui pentru îmbunătățirea performanțelor de colectare separată în România. Sistemul de garanție-returnare a ambalajelor returnabile implică un cadru de organizare unitar, precum și investiții considerabile în infrastructură care sunt în fruntea listei de preocupări din partea retailerilor”, conform unui comunicat al Ministerului Mediului.

Aceeași sursă precizează că ”discuția de azi a inclus, de asemenea, situația magazinelor mici și medii care ar putea întâmpina probleme de implementare în ceea ce privește spațiile de depozitare, modalitatea de gestionare si capacitatea de preluare a ambalajelor”.

”După analizarea acestor aspecte, Hotărârea de Guvern privind SGR va intra pe traseul legislativ de aprobare interministerială și va cuprinde toate măsurile necesare pentru începerea programului în anul 2022. SGR este esențial pentru reforma în domeniul gestionării deșeurilor în România și este un sprijin pentru cetățenii care vor să participe la colectarea separată a deșeurilor din ambalaje”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Potrivit informațiilor comunicate de MMAP, fiecare consumator va primi 50 de bani pentru fiecare ambalaj din plastic, aluminiu sau sticlă, de până la 3 litri, pe care îl aduce înapoi, fie într-un automat, fie la un magazin sau punct de colectare. Sistemul va accepta ambalaje ale unor produse precum apă, sucuri, bere, băuturi alcoolice, ulei, acestea urmând să aibă un cod unic de bare.