Deșeuri & reciclareȘtiri

“ReturnthePlastics”, o inițiativă cetățenească privind reciclarea sticlelor din plastic, înregistrată de CE

Comisia Europeană a anunțat pe data de 13 august că a decis să înregistreze inițiativă cetățenească “ReturnthePlastics”, care prevede aplicarea unui sistem de garanție-returnare la nivelul Uniunii Europene pentru reciclarea sticlelor din plastic, se anunță într-un comunicat al instituției europene.

Organizatorii inițiativei cer Executivului UE să propună un sistem european de garanție-returnare pentru reciclarea sticlelor din plastic, să încurajeze țările membre supermarketurile să instaleze distribuitoare pentru reciclarea sticlelor din plastic și să impună plata unei taxe pe plastic în conformitate cu principiul „poluatorul plătește”).

Executivul UE și-a motivat decizia de a înregistra inițiativa cetățenească afirmând că aceasta îndeplinește condițiile necesare.

În urma deciziei CE, organizatorii pot începe colectarea semnăturilor. Comisia este obligată să reacționeze dacă, în decurs de 12 luni, inițiativa cetățenească europeană primește un milion de declarații de susținere din șapte sau mai multe țări UE.