Protecția mediuluiȘtiri

România a înregistrat cea mai mare scădere a emisiilor de gaze cu efect de seră comparativ cu 1990

Emisiile de gaze cu efect de seră la nivelul Uniunii Europene s-au redus cu un sfert în ultimele trei decenii, însă doar o jumătate din statele membre și-au redus emisiile cu peste un sfert, în timp ce unele țări generează acum mai mulți poluanți decât în 1990. România înregistrează cea mai mare scădere a emisiilor de gaze cu efect de seră comparativ cu anul 1990.

Potrivit unei analize realizate de jurnaliștii italieni de la publicația Il Sole 24 Ore, pe baza datelor Eurostat, emisiile de gaze cu efect de seră (măsurate în tone de echivalent CO2 pe cap de locuitor) ale României au scăzut cu 65,2% în ultimii 30 de ani. Scăderi similare s-au înregistrat și în Estonia și Lituania.

La polul opus, Cipru genera cu 56% mai multe gaze cu efect de seră în 2019 față de 1990. O situație similară s-a înregistrat și în Spania, Austria și Slovenia, unde emisiile au crescut în ultimii treizeci de ani.

În ceea ce privește țările europene puternic industrializate, în Italia s-a înregistrat o reducere de 25%, în Franța, de puțin peste 20%, în Germania de 36%, în timp ce în Marea Britanie, reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră a fost de 40%.

Pe de altă parte, în Spania s-a înregistrat o creștere substanțială a emisiilor de gaze cu efect de seră: în anul 2007 fiind cu 62 de procente peste nivelul din 1990, iar 2019 fiind cu 14% peste nivelul indicat.

Uniunea Europeană și statele membre s-au angajat să devină o economie neutră din punct de vedere climatic până în 2050, iar pentru a realiza acest obiectiv ambițios, Europa își propune să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030.