Schimbări climaticeȘtiri

România, punctul prin care intră în Europa gazele fluorurate exportate ilegal de China

Sursa: Altaf Qadri/AP

România este punctul de intrare principal de intrare în Europa al gazelor fluorurate (HFC), care sunt fabricate în China și sosesc în țara noastră în mod ilegal din Turcia sau Ucraina, se arată într-o anchetă realizată de Agenția de Investigații de Mediu (EIA).

Hidrofluorocarburile sau HFC sunt autorizate pentru utilizare în unități de refrigerare (aparate de aer conditionat, vitrine frigorifice, autovehicule etc). Cu toate acestea, întrucât se știe că au un impact major asupra mediului, importul lor în UE este supus unor cote stricte.

Potrivit autorilor investigației, comerțul ilegal cu gaze fluorurate din China în Europa are un impact climatic major, echivalent cu 6,5 milioane de maşini care circulă în trafic timp de un an, susține organizaţia de mediu 2Celsius.

Ancheta, intitulată “Europe’s most chilling crime – The illegal trade in HFC refrigerant gases”, dezvăluie o reţea de intermediari implicaţi în contrabanda cu aceste gaze şi folosirea frecventă a mitei pentru a trece recipientele cu HFC peste frontiere.

Investigatorii, care au lucrat sub acoperire în România, pentru a se infiltra în rețelele implicate în acest tip de comerț ilicit, au indicat că au găsit numeroşi furnizori dispuşi să le furnizeze ilegal gaze HFC, uneori chiar şi în cilindri de unică folosinţă, interzişi deja în UE.

Mai mult, ancheta a arătat că aceste gaze erau transportate în mod ilegal chiar şi în compartimentele de bagaje ale autocarelor, fără cunoştinţa şoferilor şi a pasagerilor.

Uniunea Europeană şi-a revizuit legislaţia pe gaze fluorurate în 2014 pentru a elimina HFC, o familie de gaze sintetice cu efect de seră de mii de ori mai puternice decât CO2 şi folosite în frigidere, aparate de aer condiţionat, protecţie împotriva focului, aerosoli şi spume. Pe măsură ce stocurile de micşorează şi preţurile cresc ca urmare a noilor cote europene, contrabanda a cunoscut o ascensiune.

Autoritățile UE estimează că contrabanda cu HTC se situează la 20-30% din volumul comerţului legal cu astfel de gaze, ceea ce înseamnă că între 20 și 30 de milioane de tone de CO2 sunt generate anual ca urmare a gazelor fluorurate introduse ilegal în  Europa.

“Nu e nicio exagerare să spunem că stabilitatea societăţilor umane în viitor e la limită, iar timpul se scurge fără să luăm măsuri semnificative de combatere a schimbărilor climatice. Nu ne permitem niciun pas greşit în eforturile de a ţine creşterea temperaturii sub 1,5 grade C, iar amploarea comerţului ilegal cu gaze fluorurate ar trebui să sune alarma în UE – asta e cea mai mare infracţiune de care nu a auzit nimeni, iar asta trebuie să se schimbe repede. Comerţul ilegal este înfloritor şi pentru că investigaţiile şi amenzile sunt rare şi nu sunt pe măsura profiturilor din acest comerţ. În special corupţia la punctele de trecere din România trebuie rezolvată cu prioritate”, susţine Clare Perry, director de Campanii Climatice la EIA.