Deșeuri & reciclare

România Reciclează: Se reia colectarea deșeurilor electrice, electronice, baterii și acumulatori uzați

Sursa: Environ

Asociația Environ, în parteneriat cu Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB), lansează o nouă ediție a campaniei România Reciclează, programul național de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și baterii și acumulatori uzați (DBA), care se desfășoară în perioada 15 aprilie – 15 noiembrie 2021, se arată într-un comunicat al organizației non-guvernamentale și non-profit.

Colectarea deșeurilor se realizează în cadrul punctelor fixe stabilite pentru fiecare localitate în parte sau direct de la domiciliul participanților, în baza unei solicitări telefonice.

Campania, care se derulează în parteneriat cu peste 150 de autorități publice locale din toată țara, a fost lansată în iunie 2018 face parte din strategia Environ de îndeplinire a obligațiilor legale de asigurare a colectării deșeurilor electrice de la gospodăriile particulare.

Aparatele electrice vechi, defecte sau scoase din uz ocupă inutil spațiul în casă și constituie un pericol pentru mediul înconjurător și sănătatea oamenilor. Ajunsă deja la cea de-a șasea ediție, campania România Reciclează are drept obiective creșterea nivelului de informare în rândul cetățenilor cu privire la importanța colectării selective a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și a bateriilor vechi și încurajarea predării spre reciclare a acestui tip de deșeuri periculoase.

Zeci de mii de români au predat până acum peste 600 de kg de aparatura electrică veche și baterii uzate contribuind astfel la economisirea a 864 tone emisii de dioxid de carbon. Începând cu 2021, ținta României de colectare a deșeurilor electrice și electronice este de 65%.

Asociaţia Environ și Asociația SNRB sunt două organizaţii colective, non-guvernamentale şi non-profit care instituie în România principiul european al răspunderii extinse a producătorului în domeniul deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, respectiv al deșeurilor de baterii și acumulatori, promovând activ de 14 ani conceptele de colectare selectivă, reciclare, economie circulară și sustenabilitate.