Protecția mediuluiȘtiri

România, una dintre țările europene cel mai grav afectate de inundații și de secetă

Dezastrele naturale, multe dintre acestea cauzate de schimbările climatice, au provocat pagube economice de aproape 77 miliarde de euro în European în perioada 1995-2017, iar România, alături de Italia, Grecia și Bulgaria, se numără printre țările cele mai afectate de aceste fenomene distructive, potrivit proiectului de cercetare Titan, realizat în cadrul programului european ESPON, citat de agenția de știri ANSA.

Peste o cincime din populația Uniunii Europene – adică aproximativ 116 milioane de cetățeni europeni (dintr-un total de 528 de milioane) – locuiește în zone cu o vulnerabilitate „ridicată” și „foarte ridicată”. În România, cele mai expuse zone la dezastre naturale sunt Moldova și Muntenia, țara noastră fiind una dintre cele mai afectate de inundații și secetă.

Furtunile și inundațiile sunt fenomenele naturale care au provocat cele mai mari distrugeri, frecvența și gravitatea lor crescând în ultimele decenii ca urmare a schimbărilor climatice. Între 1981 și 2010, furtunile și inundațiile au provocat 76% din daunele estimate de cercetători.

„Dezastrele naturale”, scriu cercetătorii, „nu sunt distribuite în mod egal între diferitele zone. Deși pericolul poate fi același, impactul lor poate varia considerabil” în funcție de vulnerabilitatea unui anumit loc.

Daune economice cauzate de secetă (Titan research project/ESPON)
Daune economice cauzate de inundații (Titan research project/ESPO
Harta cu zonele vulnerabile la dezastre naturale (Titan research project/ESPON)
Populația care trăiește in zone vulnerabile (Titan research project/ESPON)