Protecția mediuluiȘtiri

Șantierele de construcții din jurul Bucureștiului continuă să polueze în pofida amenzilor aplicate de Garda de Mediu

Numeroasele șantiere de construcții din jurul Bucureștiului reprezintă o sursă majoră de poluare a aerului din Capitală, praful generat provocând numeroase probleme de sănătate. Pentru a limita poluarea generată de aceste șantiere, Garda de Mediu a efectuat numeroase controale, aplicând amenzi consistente, care însă nu au reușit să rezolve problema.

O anchetă marca Inspectorul Pro a arătat că firmele de construcții preferă să achite amenzile în loc să investească în măsuri de limitare a poluării. Mai mult, aceste firme au voie să realizeze propriile măsurători ale nivelului poluării pe șantiere, iar rezultatele acestor măsurători sunt mereu în limitele admise.

Legislația prevede că firmele de construcții ar trebui să pună prelate pe clădiri, drumurile de acces ar trebuie să fie în permanență stropite, iar roțile vehiculelor trebuie spălate. Însă, ancheta marca Inspectorul Pro a arătat că acest lucru nu se prea întâmplă pe șantierele din România.

Jurnaliștii de la Știrile Pro TV au prezentat cazul unui șantier din apropierea Bucureștiului unde Garda de Mediu a aplicat de trei ori amenzi, însă fără niciun rezultat.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), poluarea aerului scade durata de viaţă a locuitorilor Bucureștiului cu 4 ani. Situația este similară în majoritatea orașelor mari din România. Potrivit statisticilor, 23.000 de români mor anual din cauza bolilor provocate de poluare, iar cheltuielile anual pentru pentru bolile provocate de poluare se ridică la 1,2 miliarde de euro.