Deșeuri & reciclare

Sistemul Garanție Returnare 2021. Ministrul Mediului: Proiectul de HG va fi lansat până în primăvară!

Sistemul Garanție Returnare (SGR) va avea cadru legislativ finalizat până în primăvară, a anunțat Tanczos Barna, ministrul Mediului. Oficialul a declarat că sistemul de garantare-returnare pentru ambalaje din plastic, aluminiu sau sticlă va funcționa doar dacă este susținut de toată lumea, de toți factorii implicați, inclusiv de către retaileri și producătorii de băuturi alcoolice și răcoritoare.

”Este un proiect de Hotărâre de Guvern care a fost în consultare publică, astăzi am avut trei sau patru ore de discuţii cu principalii factori care sunt implicaţi şi vor fi implicați în procedura de colectare şi de garantare, de funcționari a sistemului, care este unul destul de complex”, a declarat, luni seara, ministrul la Antena 3.

”Am văzut o voință de implicare din partea producătorilor de băuturi alcoolice, bere şi alte băuturi şi din partea producătorilor de sucuri. Mâine o să am o întâlnire cu mari retaileri, pentru că sistemul va funcționa doar în cazul în care toată lumea vine şi susţine sistemul”, a adăugat Barna Tanczos.

Ministrul a mai subliniat că sistemul ar trebui să asigure colectarea deșeurilor și în zonele rurale, menționând în acest sens faptul că poluarea cu plastic pe râurile din România își are originea nu neapărat în orașele mari, ci în zonele rurale.

”În cel mai scurt timp posibil, probabil în câteva săptămâni, vom avea Hotărârea de Guvern gândită. Aşa cum este acum gândit sistemul, în preţul fiecărui produs va fi inclusă garanţia de 50 de bani care va fi plătită de consumator”, a mai explicat oficialul, care a precizat că acest sistem va permite colectarea ambalajelor din plastic (PET), aluminiu sau sticlă, cu capacitatea de până la 3 litri, cu excepția celor folosite pentru produsele lactate.

Ministrul a mai explicat că la acest moment ”încorporăm observațiile în proiectul de HG”, iar ”până în primăvară va fi lansat proiectul de HG astfel încât să se facă investiţiile până în 2022, investiţiile în aceste automate, în logistica care colectează apoi din fiecare cătun, din fiecare sat, din fiecare comună ambalajele returnate şi ajung practic la reciclat”.

În cursul zilei de marți, 12 ianuarie, ministrul Mediului a arătat că are programată o întâlnire cu comercianții.