Autorități publiceProtecția mediuluiȘtiri

Somnul african crescut ilegal pune în pericol speciile de sturion din Deltă

Pescarii din Delta Dunării au prins în ultima perioadă mai multe exemplare de somn african. Specialiștii consideră că această specie poate afecta întreaga resursă piscicolă din Delta Dunării, punând în pericol și ultimele exemplare de sturion.

Unul din pescarii care au capturat exemplare de somn african este Eduard German, în vârstă de 54 de ani, din comuna Crişan, care s-a arătat convins că somnul african, găsit pe Dunărea Veche, a scăpat din crescătorii. În ultimele săptămâni au fost prinși cam 20 de astfel de exemplare, ceea ce este un număr mare în opinia experților.

„E clar că nu este pește de-al nostru. Merge pe uscat cu aripile din față. Cineva sigur l-a scăpat dintr-o crescătorie. În ultimele zile, am prins mai multe exemplare. Sunt morți în vintire (unealtă de pescuit – nota redacție) și zilnic găsesc vreo trei”, spune Eduard German.

Directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului (INCDPM), Gyorgy Deak, susține că prezența somnului african în Deltă este un pericol pentru ihtiofauna zonei.

„Nu e de joacă! Practic, mănâncă tot și vom avea un declin la toate populațiile de pești. Dacă mănâncă orice, vă dați seama ce se va întâmpla cu puii de sturion! Singura soluție este să-l prinzi și să-l elimini. Am înțeles, și sper să fie adevărat, că iarna nu supraviețuiește la temperaturi mai joase de 15 grade, dar chiar și așa trebuie luate măsuri urgente. Dacă mergem pe varianta aceasta, noi avem o zonă în care apă e caldă, el poate să supraviețuiască și apoi să atace din nou. Trebuie luate măsuri urgente”, este avertismentul directorul general al INCDPM, Gyorgy Deak.

Conducerea Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării a declarat că știe situația. „Exemplare de somn african au fost capturate și de pescarii sportivi, dar în contextul în care ordinul de prohibiție impune eliberarea în mediul natural a patru specii de pești, printre care și somnul, pescarii sportivii au respectat prevederile legale”, a precizat președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Cătălin Ţibuleac.

Sturionul, familie de pești protejată la nivel internațional, nu se mai capturează în apele teritoriale românești din anul 2006, iar anul acesta prohibiția a fost prelungită pe o perioadă nedeterminată. Dunărea de Jos este singura zonă a Uniunii Europene care mai deține sturion sălbatic.

Cătălin Ţibuleac, spune că nu are „nici cea mai mică idee” despre condițiile în care a apărut acest pește în Deltă, dar suspectează că ar proveni de la o fermă ilegală.

„Zvonurile sunt că a scăpat dintr-o crescătorie, dar problema este că cel puțin în jurul Deltei nu avem așa ceva. Sau cel puțin nu legal. Sigur, luăm măsuri legale, dar întrebarea mea rămâne: cum a ajuns peștele pe canalele Deltei Dunării? N-am un răspuns deocamdată. Plecând de la studiul făcut pe pește, pe crescătoriile legale pe care noi le știm, putem ajunge la o concluzie, dar deocamdată nu știm cum a apărut. Eu aș merge pe ipoteza că un restaurant din Deltă ar avea un bazin ilegal, care s-a spart și a scăpat peștele în Dunăre. Repet: e doar o ipoteză de lucru de la care putem pleca”, a declarat Cătălin Țibuleac pentru Europa Liberă.

Specialiștii spun că urgentă este realizarea unei investigații pentru a putea afla cauzele acestei invazii.

„Deocamdată nu s-a făcut nicio investigație. Trebuie luate niște probe la exemplarele prinse, pentru identificare fermei de unde a scăpat. Este agresiv și mănâncă alți pești. Mie mi-e frică pentru puietul de sturion, cei care se reproduc natural și cei care migrează către Marea Neagră. E un risc în plus, pentru că sturionul este, oricum, o specie foarte periclitată. Numai de asta nu aveam nevoie, pe lângă braconaj”, a declarat Gyorgy Deak pentru Europa Liberă.