Deșeuri & reciclareȘtiri

Studiu: Impactul poluării cu plastic ar putea fi ireversibil

Sursa: BBC/PA

Autorii unui studiu publicat recent în revista Science avertizează că poluarea cu plastic ar putea provoca efecte negative ireversibile asupra mediului înconjurător, relatează The Guardian și Dpa.

Matthew MacLeod de la Universitatea din Stockholm, autorul principal al studiului, și colegii săi sunt de părere că poluarea cu plastic este atât de masivă încât este imposibilă curățarea mediului înconjurător. Soluția este limitarea deșeurilor de plastic cât mai curând posibil.

”Ratele de poluare cu plastic la nivel global ar putea atrage după sine efecte pe care nu le vom putea atenua”, susțin oamenii de știință.

Mine Tekman de la Institutul Alfred Wegener din Germania, una dintre autoarele cercetării, spune că inclusiv reciclarea are o capacitate limitată de a diminua efectele globale ale poluării cu plastic, în condițiile în care țările bogate expediază deșeurile către state în care sistemele de gestionare a deșeurilor sunt mai puțin dezvoltate.

Tekman a mai spus că producţia de ”plastic virgin” ar trebui să fie plafonată, iar exportul deşeurilor interzis, cu excepţia cazului în care destinaţia are facilităţi mai adecvate pentru reciclare decât ţara de provenienţă a deşeurilor.

O cantitate de până la 46 de milioane de tone metrice de plastic este deversată pe uscat şi în apele râurilor şi oceanelor în fiecare an, un aflux care s-ar putea dubla până la jumătatea deceniului, agravând problema descompunerii, atunci când deşeurile din plastic se dezintegrează în particule minuscule care poluează lanţul alimentar.

”Descompunerea modifică constant proprietăţile poluării cu plastic şi deschide calea către noi întrebări”, a spus Hans Peter Arp, din cadrul Institutului Geotehnic din Norvegia.