Deșeuri & reciclare

SUMAL și pentru deșeuri. Anunțul făcut de Octavian Berceanu, noul comisar general al Gărzii Naționale de Mediu

Octavian Berceanu (Facebook)

Octavian Berceanu, noul comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, vrea să implementeze un Sistem de Urmărire a Deșeurilor (SUD), similar sistemului de monitorizare a transporturilor de masă lemnoasă (SUMAL), se arată într-un comunicat postat pe pagina oficială de Facebook a instituției.

Sistemul ar urma să permită urmărirea, în timp real, a cantităților de deșeuri transportate, traseul mijloacelor de transport al deșeurilor, cantitățile sortate, reciclate, depozitate sau incinerate pe categorii de deșeuri, volume și masă.

Digitalizarea activității Gărzii Naționale de Mediu, astfel încât situația sesizărilor să poată fi accesată printr-un simplu click. În acest fel, orice cetățean va putea afla unde sunt zonele cu depozitări frecvente ilegale de deșeuri, alte surse de poluare, sau factori de stres pentru ariile naturale protejate, faună, floră, ape și sol.

“Fără un Sistem de Urmărire al Deșeurilor economia neagra, subterana a deșeurilor nu poate fi scoasa la lumina, nu va exista presiune pentru colectarea selectivă la nivelul primăriilor, DNA-ul nu va putea combate infracționalitatea mare, iar noi cetățenii nu vom putea afla niciodată daca un camion cu deșeuri transportă legal sau ilegal deșeuri, așa cum funcționează Inspectorul Pădurii pentru masa lemnoasă”, a declarat Octavian Berceanu.

Un alt obiectiv al noului comisar general al Gărzii Naționale de Mediu este digitalizarea instituției, astfel încât orice cetățean să poată afla cu ușurință dacă au fost soluționate sesizările, unde sunt zonele cu depozitari frecvente ilegale de deșeuri, sau alte surse de poluare, sau factorii de stres pentru ariile naturale protejate.