Autorități publice

Tánczos Barna a discutat cu comisarul european pentru mediu despre procedurile de infringement care vizează România

Sursa: Ministerul Mediului

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, a avut joi o întrevedere online cu Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru Mediu, în cursul căreia discuția s-a axat pe tema măsurilor solicitate de Executivul UE în cadrul procedurilor de infringement pe mediu care vizează România.

Oficialii au discutat despre problema închiderii depozitelor de deșeuri istorice neconforme și au stabilit o reuniune tehnică între experții din România și cei ai Comisiei, cu scopul elaborării unui calendar de acțiune, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Un alt subiect al discuției a fost cel al procedurii de infringement în domeniul pădurilor. În acest sens, comisarul european a apreciat punerea în funcțiune a noului SUMAL, program ce are drept scop combatere a tăierilor ilegale. Totodată, prin operaționalizarea SUMAL 2.0, România a soluționat una dintre principalele solicitări ale Executivului UE în acest dosar de infringement.

De asemenea, Barna Tánczos a prezentat și stadiul de implementare a altor măsuri solicitate de Comisia UE în domeniul pădurilor, inclusiv modificarea procedurii de reglementare și transparență la elaborarea amenajamentelor silvice.

În cele din urma, întrevederea a atins și subiectul infringementului pe tema calității aerului din marile orașe din România. Ministrul Tánczos a prezentat oficialului european planul de acțiune stabilit în urma consultărilor între MMAP și autoritățile locale.

Potrivit deputatul Ionuţ-Sorin Banciu (PNL), România se confruntă cu 37 de proceduri de infringement în domeniul protecției mediului, în urma cărora țara noastră ar putea fi nevoită să plătească penalități în valoare de câteva milioane de euro pe lună.