Protecția mediuluiȘtiri

Tanczos Barna contestă strategia UE privind protejarea pădurilor. Comisia Europeană precizează că a existat o consultare publică

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, și-a exprimat public opoziția față de proiectul de strategie forestieră prezentat de Comisia Europeană, susținând că protejarea pădurilor se face cu costuri semnificative și argumentând că documentul nu a fost discutat în prealabil cu autoritățile țărilor membre, ci a existat doar o consultare publică cu cetățenii. Pe de altă parte, Executivul UE a precizat că au avut loc o serie de activități de consultare, primindu-se peste 19.000 de răspunsuri.

România se numără printre cele 11 țări UE care și-au exprimat opoziția față de acest proiect de strategie forestieră ce prevede stimularea acțiunilor de împădurire, inclusiv prin stabilirea unui obiectiv ca până în 2030 să fie plantați cel puțin 3 miliarde de copaci în UE, informează Digi24. De asemenea, strategia forestieră include și obiective mai ambițioase de conservare, care derivă din Strategia Europeană pentru Biodiversitate: 10% din teritoriul european pus sub protecție strictă și 30% ocrotit pentru conservarea durabilă a ecosistemelor, până în 2030.

Ministrul român susține, într-un interviu pentru publicația Magyar Nemzet, că „sistemul de gospodărire a pădurilor din România e bine reglementat şi sever”.

De asemenea, oficialul a solicitat dezbaterea strategiei privind pădurile, susținând că „trebuie luate în considerare jurisdicţia statelor membre, principiul subsidiarităţii şi chestiunile practice privind diversitatea pădurilor şi exploatarea sustenabilă”.

El a mai explicat că interzicerea exploatării unei păduri reprezintă o îngrădire a drepturile proprietarului, astfel că trebuie acordate despăgubiri acestuia.

”A existat o consultare publică cu cetățenii. Statele membre care au semnat scrisoarea spun același lucru pe care îl susținem și noi, că această comunicare trebuie să existe cu statul membru în mod oficial. Comunicarea a început vineri, acum 3 zile, dată la care Comisia a trimis documentul către statele membre și forurile de conducere al UE. Până atunci nu a existat comunicare cu statele membre”, a mai spus șeful Ministerului Mediului.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a indicat că ”în cadrul procesului de elaborare a strategiei s-au desfășurat o serie de activități de consultare”, inclusiv cu autoritățile competente ale statelor membre ale UE responsabile de silvicultură, cu industriile și întreprinderile din sectorul forestier, cu ONG-urile, cu mediul academic și cu organizațiile internaționale.