Deșeuri & reciclare

Tanczos Barna: Programele Rabla Clasic, Rabla Plus și Rabla Electrocasnice, operaționale în câteva zile

Programele Rabla Clasic, Rabla Plus și Rabla Electrocasnice devin operaționale în scurt timp, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a precizat că urmează să prezinte, săptămâna aceasta, bugetul Administrației Fondului de Mediu, de care depinde demararea programelor.

Ministrul, a declarat, la postul Digi 24, că speră că bugetul AFM va fi aprobat în cadrul Ședinței de Guvern de miercuri, lucru ce ar permite lansarea cât mai rapidă a celor trei programe.

”Spun din prima zi a mandatului că lumea în jurul nostru se schimbă, mai ales piața auto, care reacționează cel mai rapid la acest provocări de climă, de reducere emisiilor de carbon și de o mobilitate mai sănătoasă pentru mediu, pentru oameni”, a subliniat ministrul .

Tanczos Barna a adăugat că Ministerul Mediului ”a venit în întâmpinarea acestor schimbări, am dublat bugetul pentru Rabla Plus, acel program care finanțează mașinile cu motorizare hibrid, plug-in și electrică”.

Valoarea tichetului pentru programul Rabla Clasic va crește de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, adică aproximativ 1.500 de euro. Totodată, valoarea ecobonusului va crește de la 1.000 la 1.500 de lei și de la 2.500 la 3.000 de lei, lucru care va fi benefic în special pentru autovehiculele cu emisii reduse.

În ceea ce privește programul Rabla Electrocasnice, ministrul a precizat că și acest program va fi lansat în câteva zile, imediat după aprobarea AFM. Tanczos Barna a adăugat că, în urma schimbării etichetelor energetice la nivelul Uniunii Europene, autoritățile au modificat modul de finanțare a achizițiilor de electrocasnice.