• Despre Ecointeligența
 • Politica de confidențialitate
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Contact
 • ecointeligenta.ro
 • Protecția mediului
 • Schimbări climatice
 • Energie
 • Deșeuri & reciclare
 • Autorități publice
 • Companii
 • Editorial
 • CĂUTARE
 • Tanczos Barna: Sistemul Garantare Returnare pentru ambalaje – programat să fie lansat pe 1 aprilie 2022

  Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

  Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat că Sistemul Garantare Returnare pentru ambalaje din plastic, aluminiu și sticlă este programat să fie lansat pe data de 1 aprilie 2022. Obiectivul programului este ca în curs de trei ani, până la 90% din ambalajele din piață să revină în sistemul de reciclare.

  Oficialul a explicat că acest program ”este un sistem funcțional în Europa, un sistem care funcționează în aproape toate țările civilizate, pentru că aceste ambalaje devin materii prime, care intră în economia circulară și nu mai risipim energie, materie primă și nu producem deșeu, ci reciclăm”.

  Ministrul a precizat că doar aproximativ 10% din deșeurile colectate sunt reciclate, în timp ce 90% ajung la gropile de gunoi sau în ape.

  ”În primul an ar trebui să atingem un obiectiv de 70%. Adică 70% din ambalajul pus pe piață să se întoarcă în sistemul de reciclare. Ținta este în 3 ani de zile 90%. Sunt ținte ambițioase”, a subliniat Tanczos Barna.

  Oficialul a explicat că fiecare consumator va primi 50 de bani pentru fiecare ambalaj din plastic, aluminiu sau sticlă, de până la 3 litri, pe care îl aduce înapoi, fie într-un automat, fie la un magazin sau punct de colectare. Tanczos Barna a indicat că sistemul va accepta ambalaje ale unor produse precum apă, sucuri, bere, băuturi alcoolice, ulei, acestea urmând să aibă un cod unic de bare.

  În mediul rural, colectarea se va face mai ales manual

  În ceea ce privește zona rurală, marea majoritate a magazinelor mici vor prelua manual ambalajele, ce vor fi depozitate în saci special pregătiți pentru aceste materiale, iar apoi vor fi colectate de un sistem național de logistică pentru a fi predate unităților de reciclare.

  Ministrul a explicat și de ce ambalajele produselor lactate nu sunt acceptate: ”Reprezintă un risc ridicat din punct de vedere sanitar – veterinar, de siguranță alimentară”. ”Nu vorbim de ambalajele pentru mezeluri, pentru brânzeturi, lactate, pantofi, cămăși etc. Partea de colectare selectivă rămâne în vigoare”, a adăugat Tanczos Barna.

  ”Lansarea sistemului de garanție – returnare este 1 aprilie 2022”, a anunțat oficialul, precizând că, după apariția Hotărârii de Guvern, ”va trebui să se facă investițiile pentru cumpărarea acelor automate, pentru sistemul de logistică și cel informatic care va urmări fiecare lot de produs pe circuit și pentru a realiza cele cinci puncte de selectare și sortare la nivel național”.

  Ministrul Mediului a mai precizat că producătorii autohtoni vor fi obligați prin lege să participe la acest sistem. De asemenea, importatorii vor fi obligați să aplice aceste coduri de bare pentru produsele ce se încadrează în sistemul Garantare Returnare.

  Te-ar mai putea interesa

  Primăria Brașov vrea să reducă emisiile de carbon din oraș cu nou terminal de transport urban Noua legislație privind plasticul – în dezbatere publică la Ministerul Mediului Administrația Fondului de Mediu a terminat fondurile și pentru „Rabla pentru aparate de aer condiționat”

  Ultimele știri

  Asociația Industriei Lemnului: Propunerea CE de creșterea a suprafețelor ariilor protejate va impune utilizarea mai judicioasă a lemnului Comisia Europeană: România trebuie să renoveze anual 3% din clădirile publice, până în 2050 Dan Motreanu – responsabilul grupului PPE pentru revizuirea legislației privind reducerea emisiilor în agricultură și silvicultură