Deșeuri & reciclare

Tánczos Barna: Zeci de hectare cu gunoi depozitat ilegal în București și vecinătate

Controalele pentru depistarea gropilor ilegale de gunoi au indicat că în București și în zona din jurul Capitalei sunt zeci de hectare acoperite cu deșeuri abandonate, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, într-un interviu pentru emisiunea Planeta ești tu, la Digi24.

”Au trecut zece zile de când am controalele pentru depistarea gropilor ilegale de gunoi (…) Situația este una generalizată. Si am constat că oriunde merg agenții Gărzii de mediu, împreună cu poliția locală, sunt zeci de hectare unde se depozitează ilegal gunoi”, a explicat oficialul. adăugând că ”doar dacă avem aceste acțiuni în forță putem să arătăm ce se întâmplă exact și care este situația exactă”.

Barna Tánczos a subliniat că în urma controalelor s-au înregistrat “rezultate, vedem unde, cine depozitează și eu sper din suflet să avem și flagrante, să prindem acele persoane care vin și aruncă gunoiul”.

Ministrul a precizat că au fost date amenzi de peste 200.000 de lei și au fost identificate aproximativ 28 de hectare de teren unde se aruncă ilegal gunoi.

În ceea ce privește arderile ilegale de deșeuri, ministrul a afirmat că se presupune că la mijloc există și criminalitate organizată în acest domeniu. ”Pot exista și societăți comerciale care folosesc această soluție de a scăpa de cantități de deșeuri, lăsând la îndemâna unor persoane, care le duc în altă parte și le ard ilegal, în mod necontrolat”, a mai spus Barna Tánczos.

Ministrul a mai afirmat că constatat deficiențe majore la gropile de gunoi din zona Bucureștiului și au fost emise amenzi de sute de mii de lei și au fost pornite procedurile de conformare, iar dacă entitățile care administrează gropile de gunoi nu remediază problemele, se poate ajunge la suspendarea autorizaților de funcționare.