Protecția mediuluiȘtiri

Teodor Țigan, Romsilva: Importurile de lemn de rășinoase ale României au crescut cu 41% în 2020

Teodor Țigan (foto: gandul.ro)

România a importat anul trecut 1,4 milioane de metri cubi de bușteni rășinoase, cu 41% mai mult față de anul precedent, a declarat Teodor Țigan, directorul Romsilva, într-un interviu pentru site-ul Universul.net. Principalele surse de import au fost Cehia, Belarus, Slovacia, Austria și Germania.

Oficialul a afirmat că “importul de rășinoase a crescut cu 50% în 2020, față de 2019 și a ajuns ajung la aproape 1,5 milioane de metri cubi”.

Potrivit acestuia, “importul din țări UE a crescut cu 25%, de exemplu”, iar principalele surse din Blocul comunitar au fost Cehia, Slovacia, Austria și Germania.

“În această perioadă, cele mai mari creșteri ale importurile au fost cele din Germania și Cehia, care s-au dublat, față de 2019. Cea mai mare creștere la importuri, însă, a fost la lemn dintr-o țară europeană, dar nu din UE, Belarus. Importurile din Belarus au crescu de cinci ori”, a adăugat Directorul Romsilva.

Teodor Țigan a vorbit și despre fenomenul tăierilor ilegale, afirmând că “pentru terenurile proprietate publică a statului administrate de Romsilva nu putem vorbi despre defrișări ilegale”.

Mai mult, potrivit oficialului, “fenomenul tăierilor ilegale cunoaște o evoluție continuă în ceea ce privește amploarea acestor însă este departe de percepția subiectivă a societății civile”.

“Astfel volumul materialului lemnos tăiat prin fapte ilicite a crescut în perioada ce a urmat declanșării procesului de restituire a proprietăților forestiere, concomitent cu mărimea suprafeței pădurilor ce au fost retrocedate în baza legilor succesive ce au reglementat acest proces”, a explicat directorul Romsilva.