• Despre Ecointeligența
 • Politica de confidențialitate
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Contact
 • ecointeligenta.ro
 • Protecția mediului
 • Schimbări climatice
 • Energie
 • Deșeuri & reciclare
 • Autorități publice
 • Companii
 • Editorial
 • CĂUTARE
 • Totul despre „Rabla electrocasnice”, programul care începe pe 7 mai

  Marian Păvălașc Marian Păvălașc -

  Rabla pentru Electrocasnice 2021 este o continuare a celui din 2020 devenit nefuncțional din cauza problemelor tehnice ale platformei informatice a Administrației Fondului de Mediu (AFM), instituția din subordinea Ministerului Mediului care se ocupă de programele guvernamentale din domeniu. Pentru acest an se speră ca problemele de anul trecut să nu se mai repete. EcoInteligența vă prezintă toate informațiile importante despre programul din acest an.

  Când începe Rabla pentru Electrocasnice?

  Într-o primă etapă, de la 1 mai, acei comercianți care vor să vândă electrocasnice prin acest program se vor putea înscrie în aplicația informatică pusă la dispoziție de administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Cei 24 de comercianți care au fost validați anul trecut vor rămâne în program. Este vorba de cei mari retaileri din domeniu.

  Cine sunt retailerii din proiect?

  Dacă e să ținem cont doar de lista preliminară și de programul de anul trecut, anul acesta voucherele vor putea fi folosite la: Retaileri din programul Rabla pentru Electrocasnice (listă preliminară): Altex, eMAG, Flanco, Carrefour, Auchan, Cora și Romstal. Reamintim că până pe 7 mai comercianții se pot înscrie în program. EcoInteligența va reveni după această dată cu lista completă a comercianților.

  Care este bugetul programului?

  Crește și bugetul, care este cu 35 milioane de lei mai mare decât anul trecut, semn că acum vor fi incluși mai mulți comercianți pe listă. Bugetul total ajunge la 75 de milioane de lei, bani ce vor fi alocați pentru înlocuirea echipamentelor electrice și electronice uzate, cu unele mai performante din punct de vedere energetic.

  Cum sunt selectați câștigătorii voucherilor?

  Ddin acest an nu va fi de tip „primul venit, primul servit”, asta pentru că organizarea va fi pe grupe de produse, din două în două săptămâni. Astfel, inițial se vor putea înscrie cei care vor o mașină de spălat sau un frigider nou, după care în a doua etapă se vor putea înscrie pentru un voucher cei care vor să își schimbe laptop-ul, tableta sau televizorul. În ultima etapă se vor acorda vouchere pentru aparate de aer condiționat și ce mai rămâne din program.

  Care este valoarea voucherilor?

  300 de lei pentru mașini de spălat rufe cu noua clasa energetică A;
  250 de lei pentru mașini de spălat rufe cu noua clasa energetică B;
  200 de lei pentru mașini de spălat rufe cu noua clasa energetică C;
  500 de lei pentru mașini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică A;
  450 de lei pentru mașini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică B;
  400 de lei pentru mașini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică C;
  400 de lei pentru mașini de spălat vase cu noua clasă energetică A;
  350 de lei pentru mașini de spălat vase cu noua clasă energetică B;
  300 de lei pentru mașini de spălat vase cu noua clasă energetică C;
  400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
  400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu noua clasă energetică A;
  350 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu noua clasă energetică B;
  300 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu noua clasă energetică C;
  400 de lei pentru televizoare cu noua clasă energetică A;
  350 de lei pentru televizoare cu nouă clasă energetică B;
  300 de lei pentru televizoare cu nouă clasă energetică C;
  400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică A++;
  500 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică A+++;
  200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  500 de lei pentru laptopuri;
  300 de lei pentru tablete.”

  Cum funcționează programul atunci când se cumpără un electrocasnic?

  În cazul în care ți-ai adăugat deja electrocasnicele în coșul de cumpărături pe care vrei să le înlocuiești, trebuie să știi și faptul că suma finanțată de către stat se scade de către comerciantul validat din valoarea totală a facturii echipamentelor achiziționate prin program. Diferența de preț este suportată de tine, din surse financiare proprii. De asemenea, finanțarea nu va putea depăși 50% din valoarea echipamentelor achiziționate prin program și desigur, la livrarea noului produs achiziționat astfel, va trebui să predai un electrocasnic vechi de același tip.

  Rămâne valabil schimbul de produse, un produs vechi în schimbul voucherului?

  Da. Persoana fizică beneficiază de valoarea unui voucher la achiziționarea unui echipament electric și electronic eligibil, în schimbul predării unui echipament uzat echivalent. Schimbul se face în sistem unu la unu.

  Persoana fizică poate achiziționa mai multe echipamente în schimbul predării unui număr echivalent de echipamente uzate, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie.

  Care sunt condiții? Printre altele: fără datorii la bugetele publice

  Conform criteriilor de eligilibitate stabilite de Organizator, poate beneficia de finanțare (voucher) solicitantul care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

  Te-ar mai putea interesa

  Ministrul Barna Tánczos a condus delegația României la Consiliul de Mediu, care are loc la Bruxelles Klaus Iohannis: România trebuie să exploateze pădurile mult mai ecologic Populația de urși din România va fi estimată prin probe ADN. Programul, finanțat din fonduri UE

  Ultimele știri

  Câte stații de reîncărcare a automobilelor electrice sunt în România și care sunt promisiunile pentru următorii ani Care vor fi urmările dacă Ministerul Mediului va interzice centralele de apartament Autostrada Moldovei nu are autorizații de mediu