Protecția mediuluiȘtiri

Trecerea la iluminatul cu LED în România poate reduce amprenta de carbon cu peste 250.000 de tone

Sursa: Philips Lighting/Signify

O tranziție completă la iluminatul cu LED în doar trei sectoare ale iluminatului public poate reduce consumului energetic anual cu 1.484 GWh la nivel național, lucru ce ar însemna o diminuarea amprentei de carbon cu peste 250.000 de tone, adică echivalentul cantităţii pe care 23 de milioane de copaci o pot absorbi în decursul unui an, se arată într-un studiu realizat de compania Signify.

Studiul examinează potenţialul beneficiilor în trei domenii specifice de aplicare: iluminatul rutier şi stradal, unităţile din sectorul medical şi segmentul educaţional.

Răzvan Copoiu, director general Signify România şi Europa de Sud-Est, a declarat pentru publicația Bursa că “implementarea tehnologiilor de iluminat inteligent şi a sistemelor conectate generează economii energetice şi oferă beneficii pe toate planurile – economie, cetăţeni şi mediu”.

“Pe fondul preocupării pentru sustenabilitate, aş dori să atrag atenţia şi asupra modernizării clădirilor şi a infrastructurii, unde componenta de iluminat trebuie să deţină un loc important. Cred că acum, în contextul Green Deal şi PNRR, este un moment decisiv pentru România”, a adăugat reprezentantul companiei Signify, fosta Philips Lighting.

Doar aproximativ un sfert dintre cele peste 2 milioane de becuri utilizate pentru iluminatul rutier şi stradal din România au fost înlocuite până în acest moment cu unele bazate pe tehnologia LED, în timp ce în segmentul clădirilor din sistemul de sănătate există peste 640 de mii de corpuri de iluminat convenţionale care trebuie actualizate.

De asemenea, în sistemul educaţional, din cele aproape 5 milioane de corpuri de iluminat din şcolile şi universităţile din ţară, doar 8% au fost înlocuite cu becuri LED.

În 2006, aproximativ 19% din consumul global de energie electrică se datora iluminatului stradal convenţional (lămpi fluorescente, cu sodiu sau incandescenţă). În urma trecerii treptate la soluţiile digitale, acesta a scăzut la 13% în 2018 şi se estimează că, până în 2030, prin continuarea procesului de înlocuire cu corpuri de iluminat LED şi a utilizării tehnologiei IoT, ponderea iluminatului va ajunge la 8%.