ȘtiriSustenabilitate energetică

UE avertizează România în legătură cu integrarea incorectă a legislației UE privind siguranța operațiunilor extractive de petrol și gaze

Sursa: Black Sea Oil Gas

Comisia Europeană a anunțat joi, 23 septembrie, că a trimis Poloniei și României scrisori de punere în întârziere deoarece cele două țări nu au integrat corect anumite aspecte ale Directivei privind siguranța activităților offshore (Directiva 2013/30/UE) în sistemele lor juridice, se arată într-un comunicat emis de instituția europeană.

În această directivă, UE a pus în aplicare un set de norme menite să contribuie la prevenirea accidentelor și la asigurarea unei reacții prompte și eficiente în cazul producerii unor astfel de accidente. Statele membre trebuie să se asigure că întreprinderile – cărora le acordă o licență de explorare sau de producție – sunt bine finanțate, dispun de expertiza tehnică necesară și au la dispoziție resurse care să poată fi utilizate atunci când este necesar.

Trebuie instituită o autoritate independentă pentru a asigura respectarea cerințelor de siguranță, precum și un sistem adecvat de gestionare a cererilor de despăgubire în caz de accident. Întreprinderile sunt pe deplin răspunzătoare de daunele ecologice cauzate speciilor și habitatelor naturale protejate.

Statele membre vizate au la dispoziție două luni pentru a soluționa deficiențele semnalate de Comisie.

În cazul în care cele două țări nu se conformează, Executivul UE poate decide să trimită un aviz motivat.