• Despre Ecointeligența
 • Politica de confidențialitate
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Contact
 • ecointeligenta.ro
 • Protecția mediului
 • Schimbări climatice
 • Energie
 • Deșeuri & reciclare
 • Autorități publice
 • Companii
 • Editorial
 • CĂUTARE
 • Unde va ajunge miliardul de euro dat prin PNRR pentru managementul deșeurilor

  Marian Păvălașc Marian Păvălașc -

  Prin Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), guvernul a cerut Comisiei Europene fonduri de 1,3 miliarde de euro pentru investiții în managementul deșeurilor. Reprezentanții Ministerului Mediului se așteaptă ca bugetul propus să nu scadă în timpul negocierilor, pentru că autoritățile UE au aplicat numeroase sancțiuni României tocmai pe tema gropilor de gunoi și al poluării pe care o produc.

  Banii pe care România îi va primi de la Comisia Europeană pentru dezvoltarea domeniului deșeurilor, peste un miliard de euro, vor putea fi accesați și de firmele din domeniu, dar și de administrațiile locale. Până în anul 2026, gropile de gunoi supraîncărcate va trebui să dispară, deșeurile să fie valorificate, sortarea selectivă să se realizeze adevărat, iar supravegherea traseului deșeurilor să se facă inclusiv prin montarea de scanere pe mașinile care iau gunoiul.

  Reamintim că la sfârșitul săptămânii trecute, guvernul a adoptat forma de negociere, altfel spus forma pe care guvernul o va trimite la Bruxelles, prind investițiile finanțate european în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În acest proiect, guvernul prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, va cere Comisiei Europene 41 de miliarde de euro. Conform surselor EcoInteligența, dar și a datelor furnizate în presă, autoritățile române speră să obțină minimum 29,5 de miliarde de euro din cele 40 de miliarde cerute la Bruxelles. Modul de alocare a banilor europeni, a fost stabilit la Bruxelles în Bază de negociere pentru Reforme și investiții propuse conform Regulamentului UE 241/2021.

  În forma adoptată de guvern, din cele 41 de miliarde de euro solicitate Comisiei Europene, o sumă de 1,3 miliarde de euro este prevăzută pentru investiții în domeniul deșeurilor. Reprezentanți ai Ministerul Mediului au precizat pentru EcoInteligența că se așteaptă ca ”întregul buget propus, cel de 1,3 miliarde de euro să fir aprobat. Asta pentru că deșeurile din România sunt o mare problemă a țării și comisarii europeni știu acest lucru”, ne-a transmis sursa. ”Oricum, în cel mai rău caz, va rămâne o sumă de un miliard de euro”, a mai adăugat acesta.

  Conform normelor generale ale PNRR, alocările din fonduri europene pe orice domeniu, inclusiv cele din domeniul deșeurilor, trebuie făcute în proiecte care să fie finalizate până în 2026. În caz contrar, banii se vor pierde, în sensul că vor fi înapoiați de guvern la Bruxelles sau vor fi scăzuți din bugetul următoarei perioade de alocări bugetare europene, 2027-2034.

  Ce trebuie să se realizeze cu banii:

  Cu 75% mai puține deșeuri menajere trebuie să ajungă depozitate la groapa de gunoi

  În acest moment, conform statisticilor naționale și europene, între 70% și 80% din gunoiul menajer ajunge la groapa de gunoi, unde este depozitat. În țările dezvoltate din UE acest procent este sub 25% și continuă să scadă, pentru că deșeurile sunt sortate, valorificate sau folosite în producerea de biomasă.

  Cu ajutorul investițiilor din PNRR,  România trebuie să reducă în jur de  75% deșeurile care ajung în gropile de gunoi, din totalul deșeurilor generate, până în anul 2025.

  Colectare selectivă a textilelor din 2025

  Autoritățile române recunosc că deși ”infrastructura este insuficientă”, țara noastră își asumă ca prin investiții să respecte normele europene privind selectarea gunoiului care în final să ducă, în 2030, ca doar 10% din deșeurile menajere să ajungă la groapa de gunoi.

  Prin aceste investiții, autoritățile vor avea posibilitatea de a verifica permanent modul în care se face selectarea deșeurilor, dar și drumul mașinilor de gunoi, pentru a se înlătura depozitarea și arderile ilegale.

  Sunt prevăzute fonduri și pentru selectarea deșeurilor industriale în vederea recuperării lor.

  România, la recomandarea Comisiei Europene își asumă și să asigure un management al deșeurilor agricole. Prin banii europeni, în acest domeniu se vor realiza:

  Finanțările europene vor fi și pentru firme, dar și pentru autorități

  Primăriile, consiliile județene sau orice autoritate publică locală sau centrală care are în administrarea o groapă de gunoi sau doresc să realizez investiții în domeniu pot solicita fonduri din bugetul care va fi alocat acestui sector.

  Însă ca o noutate, și firmele de profil, vor avea ocazia să solicite, în baza unor proiecte astfel de fonduri. „Crearea a două programe integrate, de logistică și comunicare, destinate gestionării deșeurilor, unul adresat operatorilor economici, iar altul pentru unitățile administrativ teritoriale”, se precizează în proiectul PNRR.

  Reprezentanții societății Urban SA, companie care administrează deșeurile din Sectorul 6, au precizat pentru ECOINTELIGENȚA că „este o măsură care va permite firmelor de profil să se dezvolte, iar de acest lucru va beneficia comunitățile locale”.

  Problemele se văd de la Bruxelles

  În acest moment, Comisia Europeană a început mai multe proceduri de infrigement pe mediu împotriva țării noastre. Aceste proceduri, destul de greoaie din fericire pentru România, pot duce însă într-un final la blocarea tuturor fondurilor europene pe mediu care sunt alocate.

  Procedurile de infrigement pe mediu pentru România sunt următoarele:

  Mai mult, oficialii europeni au atras atenția, în octombrie 2020, asupra faptului că „România trebuie să închidă, să etanșeze și să restaureze din punct de vedere ecologic 15 depozite ilegale de deșeuri care au beneficiat de o perioadă de tranziție în conformitate cu Tratatul de aderare a României”.

  „În România, 101 depozite de deșeuri neconforme, care au beneficiat de o perioadă de tranziție, ar fi trebuit să fie închise până în iulie 2019. Conform informațiilor primite din partea României, 86 de depozite de deșeuri sunt în prezent închise și reabilitate. Calendarul pentru închiderea și reabilitarea celor 15 depozite de deșeuri rămase este incert, lucrările de închidere a majorității acestor depozite de deșeuri nefiind încă demarate. Prin urmare, Comisia adresează astăzi României o scrisoare de punere în întârziere. România are la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisoare; în caz contrar, Comisia poate decide să emită un aviz motivat”, se mai precizează în documentele Comisiei Europene.

  Te-ar mai putea interesa

  Ministerul Mediului extinde Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului Asociația Industriei Lemnului: Propunerea CE de creșterea a suprafețelor ariilor protejate va impune utilizarea mai judicioasă a lemnului Producătorii europeni de plastic de acord cu obligația de a încorpora 30% plastic reciclat în ambalaje de plastic

  Ultimele știri

  Ministrul Barna Tánczos a condus delegația României la Consiliul de Mediu, care are loc la Bruxelles Câte stații de reîncărcare a automobilelor electrice sunt în România și care sunt promisiunile pentru următorii ani Care vor fi urmările dacă Ministerul Mediului va interzice centralele de apartament