Autorități publice

Vinerea Verde, campania lansată de Ministerul Mediului pentru a promova transportul alternativ

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat campania ”Vinerea Verde”, care încurajează utilizarea transportului alternativ (biciclete, trotinete electrice, transportul în comun, mersul pe jos) de către angajații instituțiilor publice, dar și de către cetățeni, în scopul reducerii poluării.

”Ne confruntăm cu o mobilitate poluantă și aglomerată, motiv pentru care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor dorește să instaureze în România Vinerea Verde, ca o inițiativă voluntară prin care invităm toți cetățenii să renunțe în ziua de vineri la deplasarea clasică cu mașină personală și să aleagă mijloace mai puțin poluante poate chiar cu amprentă zero de carbon, mijloace de transport nepoluante însemnând trotinetă, mersul pe jos sau cele care sunt la îndemâna tuturor, mijloacele de transport în comun”, a declarat ministrul Mediului Tanczos Barna.

Lansarea campaniei ”Vinerea Verde”

Potrivit datelor menționate de MMAP, traficul este responsabil în proporție de 63,3% de poluarea aerului în București.

Tanczos Barna a precizat că angajații MMAP care vin cu alte mijloace de transport decât maşina proprie vor beneficia de avantaje, inclusiv parcare la instituția publică. Oficialul a adăugat că speră ca alte instituții publice și companii private vor urma exemplul Ministerului Mediului.

”Vrem să instaurăm, de asemenea, o nouă cultură, o nouă gândire spre o mobilitate zero, cu zero emisii sau cu emisii cât mai mici”, a completat Tanczos Barna.

Sub sloganul, ”STOP! Azi mașina stă pe loc!”, inițiativa Vinerea Verde își propune ca cel puțin 1 din 4 angajați să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu cu un mijloc de transport mai puțin poluant.

Sursa: Ministerul Mediului