Protecția mediuluiȘtiri

WWF susține că bilanțul la 6 luni de la operaționalizare SUMAL 2.0 arată ineficiența programului

Organizația ecologistă World Wide Fund for Nature (WWF) România a criticat bilanțul la șase luni de la operaționalizare SUMAL 2.0., prezentat de ministrul Mediului, Tánczos Barna, afirmând că acest bilanț arată ineficiența programului în privința combaterii fenomenului transporturilor de lemn tăiat ilegal.

Potrivit bilanțului, prezentat pe 3 august, autoritățile au confiscat doar 24 de camioane cu 307 metri cubi de material lemnos în urma apelurilor primite, în ultimele șase luni, de la cetățenii care reclamau probabilitatea că un anumit transport ar putea fi ilegal.

Sistemul SUMAL 2.0 nu permite utilizatorilor să verifice dacă un camion transportă mai mult material lemnos decât scrie în acte; supraîncărcarea fiind în acest moment cel mai utilizat tertip prin lemnul tăiat ilegal este plasat pe piață, afirmă reprezentanții ONG-ului.

Mai mult, potrivit WWF România, transporturile ilegal au loc pe drumuri puțin circulate; materialul lemnos recoltat ilegal fiind transportat la depozite unde este introdus ilegal în acte.

Pentru a rezolva această situație, WWF propune introducerea amprentei grafice a lemnului, care va permite și monitorizarea volumului de lemn transportat de camioane.

WWf România a explicat și modul în care ar trebui să funcționeze acest instrument: odată încărcat în mijlocul de transport, se fotografiază și se face apoi, automat, un cubaj tehnic. Acest cubaj, plus modul unic de dispunere a lemnelor pe mijlocul de transport, ar permite depistarea cazurilor de supraîncărcare cu lemn ilegal.