2020, cel mai fierbinte an din istoria recentă, la egalitate cu 2016
Serviciul de monitorizare a climei Copernicus on Climate Change (C3S) al Uniunii Europene a anunțat vineri că 2020 a fost cel mai fierbinte an din istoria măsurătorilor meteorologice, egalând precedentul record: anul 2016. Temperatura medie în anul 2020 a fost cu 1,25 grade Celsius peste perioada preindustrială.
Europa a fost unul dintre continentele cele mai afectate de un val neobișnuit de căldură, temperatura medie fiind cu 0,4 grade Celsius peste cea din 2019 și cu 2,2 grade Celsius mai mare decât cea din perioada preindustrială.
Dar continentul european nu a fost singura regiune afectată grav de creșterea temperaturilor. În zona arctică, temperaturile au fost cu 6 grade Celsius peste media de referință. Încălzirea rapidă a acestei regiuni provoacă topirea permafrostului, fenomen care provoacă eliberarea unei cantități imense de gaze cu efect de seră. De asemenea, creșterea temperaturilor favorizează incendiile de vegetație în zona de taiga din Siberia și Canada.
De asemenea, datele meteorologice arată că deceniul doi al acestui secol este cel mai fierbinte de la începutul erei industriale.
Datele publicate de serviciul Copernicus au indicat și creșterea accelerată a concentrațiile de CO2 în atmosferă, care au ajuns la nivelul record de 413 ppm (părți pe milion) în luna mai a anului trecut.