Câte stații de reîncărcare a automobilelor electrice sunt în România și care sunt promisiunile pentru următorii ani
Conform datelor obținute de EcoInteligența de Ministerul Mediului, în România sunt în jur de o mie de astfel de stații. Tanczos Barna a promis că până în 2027, ar urma să fie amplasate alte 18.000. Reprezentanți guvernamentale și dai societății civile speră ca țara noastră să depășească 10.000 de stații în următorii cinci ani. Marile companii energetice investesc timid în astfel de stații.
România ar urma să aibă în următorii cinci ani aproximativ 18.000 de stații de încărcare, a declarat Ministrul interimar al Mediului, Tanczos Barna, miercuri seara, la Digi24.
„Lansăm într-o săptămână programul pentru autoritățile publice locale, a trecut de faza de consultare publică, ghidul este public, încep înscrierile într-o săptămână. Vor fi peste 2500 de stații instalate prin acest program. Mai vine un program finanțat din PNRR – managementul acelui program va fi asigurat de Ministerul Dezvoltării – în total vor fi 18.000 de stații instalate în cinci ani în România, primele 2500 din AFM (Administrația Fondului pentru Mediu – n.r). Autoritățile locale pot aplica indiferent dacă sunt sat, oraș, comună, stațiune turistică, toate unitățile administrativ-teritoriale sunt eligibile. Finanțăm stațiile de încărcare cu putere medie, nu cele cu putere mare instalate în special lângă autostrăzi, unde se pot încărca mașinile în câteva minute, ci cele medii, care sunt utilizate frecvent în zona urbană, în zona rurală”, a explicat Ministrul interimar al Mediului.
Întrebat ce se întâmplă cu privații care vor să-și pună stații de încărcare electrică, ministrul interimar al Mediului spune ca în momentul de față aceștia nu pot primi finanțare, programul fiind finanțat 100% pentru unitățile administrativ-teritoriale.
„Și în PNRR sistemul este tot pentru unități administrativ-teritoriale și primării. Interesul (pentru stațiile de încărcare electrică – n.r.) este mare, fondurile există, vom avea cele 18.000 de stații de încărcare”, a conchis Taczos Barna.
EcoInteligența a aflat că în acest moment sunt o mie de astfel de stații. Mare parte din aceste se pot localiza aici.
Ziarul Financiar scria că astfel de stații de reîncărcare nu costă mai mult de 30.000 de euro, față de un milion de euro cât ar fi costul unei stații de carburanți. Cu toate acestea, marile companii din domeniu investesc timid în acest sector. Enel, MOL, E.ON sau ENGIE au început mici investiții în acest domeniu.