Schimbări climatice

Aproape o treime din cele 252 de situri naturale din Patrimoniul Mondial – afectate de schimbările climatice

Sursa: MIA HOOGENBOOM / ARC Centre of Excellence for Coral

83 din cele 252 de situri naturale incluse în lista Patrimoniului Mondial UNESCO sunt afectate de schimbările climatice, situația în cazul unora dintre aceste locuri fiind critică, arată un raport publicat miercuri de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, relatează agenția The Associated Press.

Raportul, intitulat World Heritage Outlook, indică faptul că aceste situri naturale unice sunt afectate de fenomene precum topirea ghețarilor, incendii de vegetație tot mai dese, episoade prelungite de secetă sau acidificarea apelor.

„Siturile naturale din Patrimoniul Mondial sunt printre cele mai prețioase locuri din lume și suntem datori generațiilor viitoare să le protejăm”, a declarat Bruno Oberle, directorul general al organizației.

„Schimbările climatice fac ravagii în rândul Patrimoniului Mondial natural, de la ghețarii în declin la distrugerea coralilor, la incendii și secete din ce în ce mai frecvente și mai severe”, a adăugat Oberle.

Situația în cazul a șaisprezece situri ale Patrimoniului Mondial s-a deteriorat de la publicarea ultimului raport World Heritage Outlook, în 2017, printre acestea numărându-se și Marea Barieră de Corali din Australia.

Pe de altă parte, în cazul a opt situri s-au observat o îmbunătățire a situației, a precizat organizația internațională.

Raportul mai arată că starea a 63% din siturile de patrimoniu natural este considerată ca fiind „bună” sau „bună, cu anumite motive de îngrijorare”, în timp ce în cazul a 30% sunt „motive semnificative de îngrijorare”. De asemenea, starea este „critică” în cazul a mai puțin de 10% din situri.