Deșeuri & reciclareFără categorie

GreenTech România a emis 453.000 de certificate VER rezultate din reciclarea deșeurilor de plastic

Firma românească GreenTech, parte din Green Group, este prima companie europeană ce obține rezultate din activitatea de reciclare a deșeurilor pe piața voluntară certificate de carbon (VER), după ce a primit validarea Gold Sandard pentru o emisiune de 453.000 de astfel de certificate, echivalentul tonelor de emisii de carbon salvate prin reciclarea deșeurilor PET pe o perioadă de 10 ani, se arată într-un comunicat dat publicității de companie.

Validarea proiectului „Reducerea emisiilor de CO2 prin reciclarea PET” a durat 4 ani, timp în care au fost măsurate cu rigurozitate emisiile, consumul de energie și combustibilul din procesul de reciclare al deșeurilor PET desfășurat de GreenTech.

“Compania GreenTech colectează și reciclează deșeuri de ambalaje PET, rezultând produse noi din plasticul procesat, precum banda PET, granulă rPET pentru uz alimentar și fibră sintetică poliesterică. Prin acest proiect se certifică faptul că, față de fabricarea acelorași produse din resurse virgine, reciclarea deșeurilor PET asigură o reducere de 48% a emisiilor de carbon, adică anual sunt salvate 45,000 de tone de CO2, care pot fi tranzacționate sub forma certificatelor de carbon către companii sau persoane fizice care doresc să își compenseze propriul consum”, a declarat Alina Genes, CEO al GreenTech.

Un certificat de carbon este un certificat tranzacționabil, reprezentând o tonă de dioxid de carbon salvată printr-o activitate specifică, ce a fost măsurată și validată de o organizație independentă. Prin mecanismul de tranzacţii voluntare, companiile care urmăresc să își reducă propria amprenta de carbon au posibilitatea să beneficieze de cantitatea de CO2 salvată de alte companii, fiind astfel susținute și încurajate proiecte care duc la scăderea amprentei de carbon la nivel global. Certificatele de carbon pot fi achiziționate de companii sau persoane fizice fie printr-o tranzacție directă cu GreenTech, fie prin site-urile specializate, precum platforma Gold Standard.

“Deși voluntar la momentul de față, multe companii s-au aliniat direcției de dezvoltare durabilă trasată de Organizația Națiunilor Unite și Comisia Europeană, luându-și angajamentul public de a reduce sau neutraliza amprenta de carbon. Alături de măsuri specifice de reducere internă a emisiilor, achiziția de credite de carbon de pe piața voluntară, pentru a compensa anumite activități ce nu au putut fi evitate, este o soluție pentru atingerea obiectivului zero emisii”, a adăugat Alina Genes.

Piața voluntară este recunoscută ca parte din piața globală a emisiilor de CO2, dar funcționează în afara pieței reglementate de certificate de carbon, rezultată din protocolul de la Kyoto. Există un număr limitat de organizații internaționale care certifică și emit credite voluntare de carbon, Gold Standard fiind printre cele mai cunoscute și cu o reputație impecabilă. Schema de certificare Gold Standard – susținută de peste 60 de organizații non-profit, cât și de Organizația Națiunilor Unite – este o garanție că proiectele care primesc certificatele de carbon aduc o contribuție reală, verificabilă și măsurabilă la dezvoltarea durabilă și protecția mediului.

Cu fondurile obținute din vânzarea certificatelor, GreenTech urmărește creșterea capacității de reciclare, precum și diversificarea tipurilor de materiale reciclate. La momentul de față, GreenTech are o capacitate de reciclare de 150.000 de tone de deșeuri PET/an, fiind unul dintre cei mai importanți reciclatori europeni pentru PET.

Compania românească GreenTech face parte din Green Group, cel mai mare grup integrat de reciclare a deșeurilor din Estul Europei. Înființată în anul 2002 la Buzău, GreenTech a deschis calea reciclării deșeurilor PET în România. Cu o capacitate anuală de procesare a deșeurilor PET de 150.000 tone, și fabrici în România, Slovacia și Lituania, GreenTech este astăzi unul dintre cei mai importanți reciclatori pentru deșeuri PET din Europa. GreenTech este și un important producător european de r-PET (granule reciclate pentru uz alimentar) și bandă PET (produs de legătorie), precum și furnizor de fulgi din PET reciclat pentru producția fibrei sintetice poliesterice.