Fără categorie

Dispută pe un contract de 406 milioane de lei. Licitație cu miză uriașă pentru reciclarea deșeurilor din județul Cluj

Două firme, Supercom și Eco Sud, își dispută contractul de 406 milioane lei pentru administrarea Centrului de Deșeuri Cluj. Forul deliberativ județean evaluează în prezent ofertele tehnice ale celor două firme.

Contractul privind delegarea prin concesionare a serviciului public de operare a Centrului de Deșeuri Cluj pentru următorii 10 ani are o miză uriașă: 406 milioane de lei. Consiliul Județean Cluj evaluează în prezent ofertele tehnice ale firmelor Supercom și Eco Sud (în asociere cu BS Recycling), care s-au înscris la licitație.

Supercom este o companie deținută de Ilie Ciuclea, numit și lordul gunoaielor, care a câștigat recent mai multe contracte de salubrizare în județul Cluj. Este vorba de contracte pe 10 ani pentru a ridica gunoiul în localitățile Turda, Câmpia Turzii, Dej, Gherla și cele 32 de comune limitrofe. 

Primul contract are o valoare de peste 130 de milioane de lei, iar al doilea contract depășește 134 de milioane de lei. Firma a încheiat un contract și cu Primăria Cluj-Napoca, fiind vorba de un acord cadru în valoare de peste 74,5 milioane de lei pentru 5 ani, ce vizează salubrizarea a jumătate din oraș.

Supercom a câștigat și în 2014 contractul de salubrizare cu primăria din Cluj Napoca, în valoare de 30 de milioane de lei, însă nu pentru mult timp. Consiliul de Soluționare a Contestațiilor (CSC) a stabilit, în urma plângerilor înregistrate de firmele care câștigaseră anterior contractele, Brantner și Rosal, că societatea a fost favorizată de municipalitate la licitație, iar instanțele au confirmat ulterior decizia CSC.

Eco Sud (în asocierea cu BS Recycling) este o firmă deținută de Ciprian Bot, cel care a dezvoltat și o rețea de clinici de estetică, dar are afaceri și cu utilaje de construcții. 

Eco Sud administrează groapa Vidra (județul Ilfov), care preia o bună parte din gunoiul din București. Firma mai gestionează și alte puncte de depozitare a deșeurilor din țară, printre care cel din Craiova. Potrivit termene.ro, Eco Sud SA este deţinută de Elena Şontelecan (65%) şi de Cristian Cantemir (35%). 

Acuzații de favoritisme la atribuirea contractului

Licitația pentru operarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor din Cluj pentru următorii 10 ani a fost demarată în 2020 de Consiliul Județean (CJ) Cluj, iar două firme, Supercom și Eco Sud, se bat acum ca să câștige contractul.

Anul trecut, contractul pentru operarea Centrului de Deșeuri fusese atribuit prin încredințare directă Regiei Autonome a Domeniului Public din Cluj, ținând cont de pandemia de coronavirus și de starea de urgență, dar Eco Sud a susținut că procedura nu a fost legală și a contestat decizia. Justiția a dat însă câștig de cauză forului deliberativ județean de la Cluj.

Monopol privind colectarea deșeurilor în județul Cluj

Investiția „Centrul pentru Managementul Integrat al Deșeurilor” de la Cluj are o valoare de aproximativ 70 de milioane de euro, fiind pusă în practică de Consiliul Județean Cluj și cofinanțată din fonduri europene. Centrul de management al deșeurilor realizat la Cluj este cel mai mare de acest tip din România, având o capacitate de depozitare de peste 1,5 milioane de metri cubi de deșeuri. 

Obiectivul trebuie să asigure depozitarea, în condiții ecologice, a deșeurilor menajere de pe teritoriul întregului județ. Cine va câștiga licitația organizată de CJ Cluj, va deține practic monopolul în privința stocării gunoiului menajer din tot județul Cluj. 

Ținând cont de miza uriașă, caietul de sarcini și licitația au fost contestate de nenumărate ori până acum. După ce s-au făcut mai mult modificări ale documentației, licitația a fost deblocată abia la începutul anului 2021. În SEAP, procedura are 22 de erate (corecții și modificări, inclusiv pentru termenele de ofertare).