Fără categorie

Producătorii europeni de plastic de acord cu obligația de a încorpora 30% plastic reciclat în ambalaje de plastic

Foto: lionrecycle.ro

Marile firme din Europa care produc plastic s-au declarat pentru prima dată de acord cu respectarea unor obiective importante prevăzute în pactul verde al Comisiei Europene.

Producătorii europeni de plastic s-au declarat joi, 9 septembrie, “în favoarea obligaţiei ca până în 2030 să încorporeze 30% plastic reciclat în ambalajele de plastic”. Decizia are la bază ideea de respectare a obiectivelor prevăzute în pactul verde al Comisiei Europene, informează AFP citat de agerpres.ro.

“Salutăm revizuirea Directivei 94/62/CE privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje, legislaţia europeană cheie pentru tranziţia sectorului plasticului spre o economie circulară”, a anunţat într-un comunicat Asociaţia Europeană a Producătorilor de Plastic, care reuneşte aproximativ 100 de producători care împreună generează peste 90% din toţi polimerii din Europa.

Producătorii europeni se declară “favorabili propunerii Comisiei Europene vizând introducerea obligaţiei de a încorpora materie reciclată în ambalajele de plastic şi cer o cotă de 30% până în 2030”.

Angajamentul se bazează pe dezvoltarea procedurilor de reciclare chimică a plasticului, în care companiile europene intenţionează să investească “7,2 miliarde de euro până în 2030” în noi tehnologii şi instalaţii care să permită producţia a 3,4 milioane de tone de plastic pe an provenit din reciclare chimică.

“Nu putem face singuri toate acestea, avem nevoie să facem eforturi concentrate cu instituţiile europene şi întregul lanţ de valoare pentru a atinge acest obiectiv” a avertizat directorul general de la PlasticsEurope, Virginia Jansses.

Totodată, aceasta a menționat că este nevoie de un cadru politic european armonizat care să permită atingerea acestui obiectiv.

“Avem nevoie de un cadru politic european armonizat care să ofere vizibilitate şi să stimuleze investiţiile în infrastructurile şi tehnologiile de colectare, triere şi reciclare, inclusiv chimică”, a adăugat Virginia Jansses.

ONG-ul de mediu Zero Waste care militează împotriva tuturor deşeurilor nu s-a arătat impresionat de efortul producătorilor de plastic.

“Accentul pus pe încorporarea materiilor reciclate înseamnă mutarea problemei dinspre poluare spre plastic. Ceea ce trebuie să facem mai întâi este să reducem sursa producţiei şi consumului de plastic, şi să dezvoltăm soluţii de ambalaje reciclabile”, a spus Moďra Trouneur, responsabil pentru Franţa la Zero Waste.

În 2020, din cauza crizei sanitare, producţia mondială de plastic a scăzut cu 0,3% comparativ cu 2019, aceasta fiind doar a treia scădere mondială înregistrată de la debutul erei industriale.

Cu toate acestea, producţia mondială de deşeuri din plastic ar putea creşte cu 41% până în 2030, iar cantitatea de deşeuri prezentă în oceanele lumii ar putea să se dubleze, până la 300 milioane de tone, a avertizat asociaţia pentru protecţia animalelor World Wide Fund for Nature (WWF).