Fără categorie

WWF România: Monitorizarea video ar reduce tăierile ilegale de păduri

Monitorizarea video a punctelor strategice prin care transporturile de lemn ies din pădure ar limita defrișările ilegale, afirmă Şerban Niculescu, expert forestier în cadrul World Wide Fund for Nature (WWF).

„WWF propune un sistem de monitorizare video a transporturilor din pădure. E clar că nu putem controla toate camioanele, dar putem să identificăm factorii de risc și să prioritizăm controalele bazându-ne pe ceea ce vedem concret că se întâmplă pe teren”, a afirmat Șerban Niculescu în cadrul unui eveniment organizat de Comunitatea Forestierilor – Fordaq.

Specialistul a explicat că monitorizarea video ar permite autotităților să-și prioritizeze controalele și să transforme SUMAL 2.0, într-un mecanism eficient, capabil să urmearească traseul lemnului din pădure până la procesatori.

Ideea orientării controalelor către prima plasare pe piață a lemnului este susținută în mod activ nu doar de WWF, ci și de reprezentanții mediului academic și chiar de industrie, amintește organizația de mediu.

Laura Bouriaud, profesor la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, ia chiar în calcul varianta SUMAL 3.0, care să fie adaptată și centrată pe pădure, pe prima plasare pe piață.

Noul SUMAL 2.0 (Sistem Informațional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase) urmează să fie lansat pe data de 31 ianuarie.